28 juni - 19 juli 2008: 21 dagen Normandië en Bretagne

Week 1 - Week 2 - Week 3

Zaterdag 12 juli  2008
Om 9 uur vertrek en eerst lozen en vullen in een camping in Plogoff. In Audierne is het markt, Pors Poulhan heeft een mooi haventje en in Penhors ontdekken we een schattig kerkje uit de 12de eeuw. Wanneer we op zoek gaan naar de Notre Dame de Tronoên stuiten we nog op de ruïnes van de Chapelle de Languidou. We waren er eerst voorbijgereden, maar waren blij toen we ze bezochten dat we rechtsomkeer gemaakt hadden.

Notre Dame de Tronoën viel wat tegen, of trad er al gewenning bij ons op? De beeldhouwwerken op de calvarie zijn het bekijken waard. Vooral het tafereel van de Heilige Maagd met Jezus en een slapende Jozef ernaast is raak geschetst.
Aan de Pointe de la Torche wordt er druk gesurft en gefunboard. In de taverne met dezelfde naam hebben we elk een galette de blé noir gegeten en we zijn er allebei na een half uurtje ziek van geworden.

 

In Pont l'Abbé naast de haven geparkeerd. Er ging daar een Bretons feest beginnen, veel volk maar toch maar vertrokken want alles begon pas om 3 uur, naar Concarneau. Daar geparkeerd aan het station. Je kan met een vanette gratis naar het centrum, maar niet met een hond. Dan maar te voet naar de Ville Close. Dat is eerder een Centre Commerciale. Maar ja, je moet het gezien hebben dat middeleeuws stadje dat maar met een smalle brug verbonden is met de stad.
In Kerkanic vind je nog de bretoense huizen met rieten dak, lage deuren en veel bloemen errond. Ik vraag me af waar ze al die combinaties blijven vinden voor de naam van een dorp beginnend met Ker. Ik heb al enkele tips: Kerstomaat, Kermis, Kersvers. Kerkenleven... Langs de kust naar Kersidan. Het is hier dat we voor de eerste maal blote mensen (allez in badkostuum) op het strand zien. We hebben er ons even bijgezet, maar na 5 minuten betrekt de hemel en het strand loopt op enkele minuten leeg.

Op zoek naar Karascoët (met nog meer huisjes met rieten daken) komen we een camperplaats (voor 10 mh's,gratis) tegen. Zicht op zee en nog enkele plaatsen vrij en de beslissing is dan ook rap genomen. Het is in Raguenes, met zicht op de Iles de Glénan. 's Avonds maken we nog een wandeling naar de Pointe De Raguenes. Het licht van de late zon zet alles in een gele gloed, dus ideaal om een hele resem foto's te maken van de twee huizen op de rotsen.

Kilometers afgelegd: 144

Meer foto's van DAG 15: KLIK HIER


Zondag, 13 juli 2008
We hebben ons een beetje verslapen omdat de gsm die ons zou wekken, in de handtas gebleven was. Niks gehoord. Om 9.30 uur vertrek naar Pont-Aven. Aan de haven mogen geen mh's staan, dan maar naar de parking aan het kerkhof. We splitsen ons: mama gaat naar het museum om Gauguin om de school van Pont-Aven beter te leren kennen en ik trek met de hond en het fototoestel het stadje in. Het is daar één enorme verzameling van galerijen. Om 13 uur vertrekken we richting Le Pouldu waar een massa volk rondliep. In Guidel-Plage hebben we gegeten en even in het zonnetje gezeten. Dan gaat het in een snelle rit naar Port-Louis.

 

Het zonnetje is van de partij en we wandelen richting haven. Op de camperplaats is alles volzet. We rijden naar de Pointe de Graves, maar de camperplaats daar is zowat een kleine camping: waslijnen tussen de mh's, alles dicht op elkaar. Het kan ons niet bekoren en we rijden richting Carnac. Dan volgen we de aanduidingen naar La Barre d'Etel. Daar is een camperplaats tegen de duinen, gratis, geen voorzieningen maar plaats genoeg. We hebben er ons maar bijgezet. Even de trappen op en je kan eindeloos wandelen naast de waterlijn van de oceaan.

Vandaag klagen we niet over het weer: het bleef heel warm. In Port-Louis en Guidel-Plage werden al pogingen gedaan om in zee te zwemmen. De camperplaats is in Plouhinec-Plégenec (volg de aanduidingen naar La Barre d'Etel).

Afgelegd vandaag:127 km

Meer foto's van DAG 16: KLIK HIER


Maandag, 14 juli 2008
Quatorze Juillet: het belooft vandaag een zonnige hete dag te worden. Iets buiten Erdeven staan heel wat menhirs bij elkaar: men is er zelfs in geslaagd om de weg dwars door het menhirveld te leggen. Links achteraan in de hoek staat een wegwijzer naar "Les géants" de Kerzerho. In de richting van Carnac kan je wat verder links naar de dolmen van Crucuno, midden in een gehucht. In Plouharnel slaan we af naar Chapelle Sainte Barbe in het wondermooie Village Ste.-Barbe. Het is daar wel even vragen en zoeken naar de menhirs.

Dan de weg naar Quiberon van het gelijknamige schiereiland. Files, veel volk. Tot Port Maria en dan langs de Côte Sauvage terug. Aan de Pointe de Scouro gestopt om er onze picnic op te eten. Het uitzicht is daar indrukwekkend.
De Fransen hebben een lang weekend en in de vele baaien in La Trinité sur Mer is dat te merken. Zonnenbaders, zwemmers, zeilers (en kleine boten zitten er daar niet tussen). We hebben ook maar een twee uurtjes van de zon geprofiteerd.

In Locmariaquer, aan de ingang van de Golf van Morbihan, vinden we nog juist 1 plaatsje op de camperparking. We staan er gratis, er zijn geen voorzieningen, maar je kan een beetje verder bij de camping terecht voor lozen en aanvullen van het water. Een eindje verder is er nog een dolmen: les Pierres Plates. Natuurlijk hebben we voor ons ook een menhir en een dolmen gebouwd op het strand.

Kilometers afgelegd: 98

Meer foto's van DAG 17: KLIK HIER


Dinsdag 15 juli 2008

Vandaag wordt het een rondrit door de streek rond de Golf van Morbihan. We bezoeken eerst enkele tumuli en menhirs in Locmariaquer zelf (waar het markt is); Table des Marchants, Men-Er-Hroeg (de grootse in Frankrijk gevonden, maar hij ligt in 4 stukken op de grond).
In Auray parkeren we niet ver van Saint-Goustan, het oude havengedeelte. Het haventje ademt nog de tijd van toen uit: smalle straatjes, doorkijkjes, steegjes en trapjes en veel volk. Veel volk dat allemaal op dat moment moest eten en drinken.

Langs Le Bono gaat het dan naar de Pointe d'Arradon. Hier wordt het de mh's wel moeilijk gemaakt om te parkeren. Van miserie naar Vannes, maar dat is daar nog erger. Ik had geen zin om ver te stappen, zeker nu het warm geworden was. Dan maar naar Sarzeau. We volgen een aanduiding van de Route du Golfe en zijn aan een doodlopend punt aan een baai uitgekomen: Brillac met oester- en mosselkweek. Een meisje stond daar met een schepnet en een emmertje krabben te vangen. Eindpunt was Saint-Gildas-de-Rhuys. Hier zijn er twee camperplaatsen: we hebben ons op diegene gezet die gratis was (wel geen voorzieningen).

Het is daar wel een zootje want iedereen die er al stond was in de leer geweest bij de woningplanning in België in de jaren 50 van vorige eeuw: als je er maar tussen staat. Het strand is er vlakbij, je moet wel eerst door een zandpad waar je aardig de schoenen kan volscheppen. We zouden hier morgen een dagje kunnen extra strandvakantie inlassen, als het weer zo blijft natuurlijk.

We hebben 113 km afgelegd.

Meer foto's van DAG 18: KLIK HIER


Woensdag, 16 juli 2008
 
Nikske strandvakantie: we staan op in een donkere bewolkte wereld en het is nog fris ook. Vertrek om iets na negenen naar Mouzillac. We passeren nog langs Billiers met een mooie Pointe. In La Roche Bernard is een ruime parking aan de haven. Het stadje is een echte aanrader: een gedeelte is verkeersvrij gemaakt en daar vind je allerlei kunstenaars: beeldhouwers, schilders, houtdraaiers, glasblazers, juwelenmaaksters... We bezochten ook het Vieux Quartier met gebouwen van de 14-15-16de eeuw.
Richting Pénestin waar alles boven de 2 m niet mag parkeren. Naar Priac-sur-Mer langs de Route Côtière. Zo belanden we langs La Turballe en Saillé in les Marais Saillés.
Van Pradel naar Saillé rij je over een smalle weg tussen de zoutpannen. Als het hier in de winter glad is, moet dat nogal iets zijn, dacht ik. Maar ja, ze hebben daar zout genoeg om te strooien. In het centrum Terre de Sel even gestopt om onze voorraad zout aan te vullen. Niks zo goed op een tomaat als de Fleur de Sel van Guerande. 
Nog even langs Batz-Sur-Mer en dan de Route de la Côte Sauvage gevolgd naar Le Croisic. De avond was nog het zonnigste gedeelte van de dag. Rond 6 uur komt ze erdoor en zorgt nog voor een warm gevoel op de huid. De 24 oesters en het flesje wit hebben er gesmaakt.  De camperplaats is gratis, ook de voorzieningen. Maar er is wel niet zoveel plaats.

Aantal km: 152

Meer foto's van DAG 19: KLIK HIER

 


Donderdag, 17 juli 2008
Eerst langs La Baule, het mooiste strand van West-Europa en omstreken. Stapvoets rijden, files, volk en nog meer mensen. Van miserie uiteindelijk richting Saint-André-des-Eaux gekozen, naar de Grande Brière. Dit is, na de Camargue, het grootste moerasgebied van Frankrijk. De weg ingeslagen naar La Chaussée Neuve. Alle rust, stilte en vrede daar: plassen, bootjes, paarden, water, ganzen, de geur van gras en biezen. Je moet dezelfde weg terug en dan naar Bréca. Hier stoppen want een massa "chaumières": huisjes met rieten dak. Ook mogelijkheid op met een bootje en een gids het moeras in te varen.

Kerhinet: markt en vollek! Streekprodukten, zangers, eten en drinken en de huizen. Het is Bokrijk maar dan bewoond door echte mensen. Gelukkig is er voldoende parking en er is zelfs iemand die alles in goede banen leidt.
Dan naar St.-Lyphard en zo naar Mayun. Onderweg gestopt aan de Fossés Blancs tussen vijvertjes met bootjes. De D50 gevolgd door het moeras over allerlei "eilandjes": Carner, Camerun, Ile de Fédrun tot St Malo de Guersac. Dan de GPS op Thuis gezet. We passeren Nantes en in Ancenis verlaten we de autoweg om een camperplaats in Liré op te zoeken. Alles is er gratis en er zijn twee aansluitingen voor elektriciteit. Het is een stil, ingeslapen stadje waar nu eens niks te vinden is, geen bakker, geen café. Wel museum voor de dichter Du Bellay.

Afgelegd: 180 km

Meer foto's van DAG 20: KLIK HIER

Vrijdag, 18 juli 2008
 Eerst nog een volle tank aan goedkopere prijs dan op de autoweg in Ancenis en dan  langs Angers - Le Mans -  Chartres -  Parijs - Lille - Brussel naar huis.

Afgelegd: 725 km

Geen foto' s genomen die dag, sorry.

 

De foto's zijn genomen door  mijn vrouw en mezelf.
Totaal afgelegd:    3718  km

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs