28 juni - 19 juli 2008: 21 dagen Normandië en Bretagne

Week 1 - Week 2 - Week 3

Zaterdag, 5 juli  2008
Even voorbij Erquy waar we vertrekken met motregen, kan je langs mooie dreven naar het kasteel Bien Assis. Gestopt aan de Pointe Pléneuf en dan langs de D34 naar Hillion waar we alles geloosd  en (gratis met de jerrycan) water ingedaan hebben. Net voor Hillion even naar rechts om er een duiventoren (Colombier) te bekijken. Langs de ring van Saint-Brieuc (waar we een hele tijd in de file staan wegens accidenten) gaat het naar Les Rosaires, Binic en Etables sur Mer. Allemaal goed voorzien van strand. Maar het weer blijft fris zodat er geen kat te zien is op de stranden. In de laatste plaats staat op een klif een kapel en daar hebben we een fikse wandeling gemaakt.

Saint-Quay-Portrieux met zijn plezier- en vissershaven is de moeite om eens rond te struinen. We volgen de Route des Falaises richting Paimpol langs een hele reeks vissersdorpen:Bréhec-Plouha. Na Le Questel gaat het naar de Pointe de Minard. Hier snijdt de strakke wind echt de adem af. Vanop de Pointe de Bilfot hebben we een uitzicht op Ile de Bréhat. Net voor Paimpol kunnen we nog een blik werpen op de ruïnes van de Abdij van Beauport.

 

Via Port Lazo belanden we aan de Pointe L'Arcoueste. Hier kan je voor 6 EUR overnachten op de parking voor het vertrek naar het eiland Le Bréhat. We maken nog een wandeling door de GR 34 te volgen, komen in een gehucht met schilderachtige huisjes tussen de hortensia's. Op een bepaald moment pakken we de GR terug op, maar realiseren na een half uurtje dat we de verkeerde kant opgaan. Iets voor 23 u komen we aan de mh.

Kilometers afgelegd: 128

Meer foto's van DAG 8: KLIK HIER

 


Zondag, 6 juli 2008
Om 9 h "klop klop". Een lieve juffrouw voor het geld om te overnachten. Als ze hoort dat we direct gaan vertrekken, moeten we niks betalen. Vandaag steken we een paar rivierdelta's over om telkens in een ander schiereiland te komen. Om 10 uur vertrek en de Trieux wordt overgestoken in de richting van Lézardrieux. Nu  volgen we de kust van Le Presqu'Ile  Sauvage. We willen naar Sillon de Talbert (een langgerekt aanhangsel van 3 km breed waar tonnen zeewier geoogst worden) maar we stuiten op een bord met verboden voor camping cars: dan hoeft het voor ons niet meer. Ondertussen is het beginnen te regenen, zo van die regen waar je nat in wordt.

 

Via Larmor Pleubian, Pleubian, Tréquier komen we op het Presqu'Ile Plouquescant. Even langs de Roche Jaune (Oesterkweek) en zo belanden we in Plouquescant zelf. Hier is het markt zodat we onze voorraad groenten en fruit kunnen aanvullen. In Le Gouffre houden we halt om te eten. Het blijft regenen zodat het wachten is op een streepje zon om naar de Pointe te stappen. Bordjes langs het wandelpad waarschuwen voor adders. Het is hier wel de moeite: een huis is fotogeniek tussen twee enorme rotspartijen gesmeten en de zee beukt met schuimende rollers tegen de rotsen. Nu volgen we het Circuit des Côtes Ajoncs: smalle wegen, mooie dorpen. 

 

Omdat het steeds maar blijft regenen (dat is trouwens voor de eerste keer dat het niet na korte tijd stopt) zoeken we een camping. Ik herinner met uit een verslag van Willy en Andrea dat ze in Trélévern een dagje in de camping Port l'Epine gebleven zijn en dan zijn we daar ook maar naartoe getrokken. Ik vond het wel niet zo goedkoop (€33), maar ja, we hadden zicht op zee. Spijtig was die dag het zwembad gesloten wegen harde wind en slecht weer. Maar een goede douche en alles opladen, lozen en vullen: die dingen deden ons weer als nieuw voelen.

Afgelegd vandaag: 74 km

Meer foto's van DAG 9: KLIK HIER


Maandag, 7 juli 2008
De vorige nacht zijn we door de stormwind wat heen en weer geschud. Het belooft een mooie dag te worden met het zonnetje hoog in de lucht. In Perros Guirec zijn we niet welkom: overal staan er nadarhekken en nergens mag je parkeren in verband met de Tour die Bretagne zal aandoen.. We zitten nu volop aan de Côte de Granit Rose. In Ploumanach is deze knap te bewonderen vanop de Pointe de Squewel. Van hier zie je ook Les Sept Iles.
In Trébeurden hielden we onze klassieke middagstop om te eten en daarna een weldoende wandeling op het strand.

Lannion met zijn middeleeuwse huizen is de moeite. Daar kwam nog bij de moeder de vrouw ontdekte dat er soldes waren en de kleer- en sacochenwinkels moesten natuurlijk een bezoekje krijgen.

In Le Yaudet hebben ze op de Pointe een aan te raden wandeling uitgestippeld. Volgens onze gegevens was er in Locquémeaux een camperplaats maar die was niet te vinden. We hebben ons dan maar aan de parking dichtbij de vissershaven gezet (al staat er wel een verbod voor campers voor de nacht). Het was vloed en we konden heelwat knappe foto's maken van de rotsen en de beukende zee. Zoals bijna in elke dorpje is er hier ook een schilderijententoonstelling.
Afgelegd:86 km

Meer foto's van DAG 10: KLIK HIER


Dinsdag 8 juli 2008

Gisterenavond, zo rond 22h draait een politiewagen de parking op, blijft even staan, rijdt langzaam verder en dat was het. 's Morgens hebben we  vis gekocht in de Vishal naast de parking. Vertrek om 10.45h: we laten elke dag de wekker aflopen om 8 uur, maar we zijn terug in slaap gevallen. Ik denk dat we het nodig hadden. We rijden langs het immense strand in St.-Michel En Grêves aan de baai Lieue de Grêve. We volgen de aanduidingen Côte des Bruyères naar Locquirec. Nu belanden we in de Finistère (letterlijk het einde van de wereld). We houden halt aan de oriëntatietafel van Marc 'h Sammet langs de D64. We volgen nu de Route Touristique. Aan een prachtige baai met een rotseilandje (met aalscholvers erop) houden we halt voor onze picnic. Aan de Pointe de Beg An Fry net voorbij de Moulin de la Rive.

We maken er een wandeling van ongeveer een uur door de GR te volgen en na een half uurtje terug te keren. Volgende stop is de kerk in St.-Jean Le Doigt: prachtige glasramen. Aan de toren wordt hard gewerkt. Je kan er een kootje van St.-Jan de Doper vinden. Langs Plougasnou en Primel-Trégastel gaat het naar de Pointe de Primel en de Pointe de Diben. We volgen de Baie de Morlaix tot Morlaix wat we wilden bezoeken. Maar moederlief voelt zicht grieperig en we besluiten langs de linkerkant van de delta iets omhoog de camperplaats in Taulé aan te doen.

Grote parkingplaats, sanizuil en gratis staan. Het is een rustig plaatsje aan de Penzé bij het haventje. Het is er zo rustig dat ik vermoed dat de mensen op bevel van de maire na 17 uur verplicht zijn op kousevoeten rond te lopen. Hier liggen de bootjes nog in het slijk, maar het is vloed en langzaam vult de rivier zich en komt alles onder water te staan. Vandaag heel de dag zon en het was een prachtige rit: praktisch altijd de zee aan onze rechterzijde gezien.

We hebben 86 km afgelegd.

Meer foto's van DAG 11: KLIK HIER


Woensdag, 9 juli 2008
 
Gisterenavond is de wind gaan liggen. Geloosd en langs Carantec naar Roscoff. De mh aan de camperplaats aan de Pointe de Ste.-Barbe gezet en naar het centrum gewandeld. Het is hier markt en het is altijd gezellig eens langs de kraampjes te lopen. De kerk en omgeving zijn de moeite waard, vooral het interieur van de kerk is verbluffend mooi. Langs St.-Pol De Léon naar het strand van Santec om er te eten en daarna een strandwandeling te maken. Het weer blijft kwakkelen: 19°C en een stevige bries. We willen vandaag nog de Westkust van Bretagne bereiken en rijden in 1 ruk naar Brignogan Plages om er Menhir Men Marz te bewonderen.
Via Plouguerneau komen we in de streek van Les Abers. De noordwestkust van de Finistère is wild en ingesneden door zeerarmen (abers). De eerste is de Aber Wrac'h en vanop een uitzichtpunt heb je een fantastisch uitzicht op de monding. Via Lannilis gaat het verder naar Dunes de Ste-Matguerite. Terug langs de rechteroever van de Aber Benoit naar Tréglonou en langs de ander oever naar St.-Pabu (de patroonheilige van de AA?). We overnachten in Lampaul-Ploudalmézeau (gratis-sanizuil). 
We maken er 's avonds nog een lange wandeling over de rotsen, maar om 8 u begint het te regenen.

We hebben 134 km afgelegd.

Meer foto's van DAG 12: KLIK HIER

 


Donderdag, 10 juli 2008
Via Portsall en Kersaint volgen we de Route Touristique. Deze loopt dicht tegen de zee met baaien badend in de vroege zon. We krijgen de hoop dat het eindelijk echt gaat zomeren. In Melon even een fotostop voor een idyllisch haventje. Dan Pointe de Corsen, het meest westelijk punt van het Franse vasteland. Daar is het weer van dattum: regenen en koude wind. De bakkers en de winkeliers hebben het al herhaald: dit is niet het normale weer voor Bretagne.

Dan is het even puzzelen op de kaart waar de Menhir van Kerloas zich bevindt. Blijkt dat we naar het dorpje Lamber moeten. Hier staat de hoogste Franse menhir (ongeveer 10 m). Onderaan de menhir zijn er links en rechts twee knotsen: de overlevering wil dat pasgetrouwden hier naakt met hun lichaam kwamen tegen wrijven. De mannen voor mannelijke nazaten, de vrouwen om de baas in het huishouden te zijn. Het is een indrukwekkend zicht. Vele dorpen en steden hebben een naam die begint met Ker wat dorp of stad betekent.
In één ruk gaat het dan naar Landerneau waar het kermis is en bijna niet te parkeren.
Na wat zoeken (ik liet me leiden door de naam La Roche) komen we aan een prachig kerkje, dat van La Roche-Maurice. Dit is één van de vele Enclos Paroissiaux: de ommuurde parochie-erven. Steeds is er een kerk, met kerkhof, een knekelhuis en een calvarie (uitbeelding van de kruisiging van Christus). Met daarrond een lage muur met daarin een grote poort. Alles is versierd met beeldhouwwerk waarin taferelen uit het testament. Omdat het toch zo een donker weer was, hebben we ons progamma wat overhoop gegooid en dan maar enkele van deze Enclos bezocht in de omgeving.
Saint-Thégonec (met een bekende calvarie), Guimiliau (met een heel kunstig gemaakte doopkapel in hout) en Lampaul-Guimiliau. WIl je in de kerken en op de calvarie elke beeldhouwwerkje bekijken dat ben je meer dan een dag zoet. Ik zag verschillende toeristen, gewapend met een afbeelding, naar elke beeldje zoeken.
Dan gaat het naar het Presqu'Ile de Crozon recht naar de Pointe de Espagnolles. Hier wil, ondanks het mindere weer, precies iedereen zijn: het is bij manier van spreken aanschuiven om een foto te nemen. Nooit gedacht dat we zo dicht bij Brest zouden zijn. We zoeken een camperplaats in Camaret. De eerste is een camping, de tweede een parking langs de weg aan een supermarkt en de derde ligt vlak tegenover de Alignement de Lagatjar (zo een dikke 100 menhirs bij elkaar). €4 en sanizuil

We hebben vandaag 230 km afgelegd.

Meer foto's van DAG 13: KLIK HIER

 

Vrijdag, 11 juli 2008
Nog eens langs de menhirs en dan naar de Pointe de Pen Hir. De moeite om eens langs te gaan. Voor de kaap zelf liggen nog enkele rotsen: de tas de pois. Naar Morgat en daar naar de Pointe de la Chèvre. Onderweg links een kleine Bretoense nederzetting. Heide en rolklaver bloeien hier overal. Hier vind je nog verschillende Duitse bunkers en heb je zicht op de Pointe de Pen Hir, de Pointe du Van en de Pointe du Raz (de twee laatse moeten nog aan de beurt komen straks wanneer we de Cornouaille aandoen). Terug naar Morgat en dan langs kleine, fel dalende wegen naar Portric. Hier is een grote baai met een zandstrand: le plage de l'Aber waar we even halt houden om een koffie te drinken en wat te rusten..
Point de la Chièvre is het volgende uitstekende punt. Langs kleine dorpjes langs de kust gaat het dan naar Douarnenez waar we even stoppen bij de oude haven Préboul. Het weer kwakkelt nog altijd. De Pointe du Milliers is een aanrader, je kan er ook een molen bezoeken. De Pointe de Castel Koz wordt niet in de boekskes vermeld maar is meer dan de moeite: je kan tot de top van de kaap wandelen langs een smal pad tussen de varens en de duindoorn. De Pointe du Van wordt al van heel ver aangeven als route. Deze vond ik de mooiste van allemaal. Een aantrekkelijke aangeduide wandeling met onderweg een stemmig kerkje laat je de hele kaap zien.

Pointe de Raz was de afsluiter voor vandaag. Om de parkeren betaal je € 6, en wil je overnachten betaal je nog eens € 4 bij (er zijn wel geen voorzieningen). Je kan met een pendelbus (gratis) recht naar de pointe, maar als je de wandelweg Sentier Côtier volgt, zie je meer en het is nog ontspannend ook. Nu schijnt de zon met alle macht op ons bollekes en het is zweten geblazen eer we er zijn. Langs de semafoor keren we terug. Het is daar een beetje Scherpenheuvel, met allemaal winkeltjes en eetgelegenheden.

124 km afgelegd.

Meer foto's van DAG 14: KLIK HIER

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs