28 juni - 19 juli 2008: 21 dagen Normandië en Bretagne

Week 1 - Week 2 - Week 3

Zaterdag, 28 juni  2008
Om 12 uur zijn we vertrokken voor onze eerste "grote" trip met onze mh. We waren al eens 11 dagen weg geweest, maar drie weken dat was al een groot avontuur voor ons drietjes (de hond mocht ook weer mee). Er waren schema's uitgeschreven, halteplaatsen opgezocht en bezienswaardigheden uitgekozen. Van Normandië hadden we al de noordkant bezocht dus gingen we nu voor de Invasiestranden en het schiereiland Cotentin. Dan wilden we de kust van Bretagne volgen tot Saint-Nazaire. Onze slaapplaats moest straks St.- Valery en Caux worden, maar daar was alles volzet. Ook in Veulles les Roses konden we er niet bij. Een Fransman, die ook naar een plaatsje zocht, wist te vertellen dat in het dorp noordelijker misschien een plaats was.

In Sotteville sur Mer wat rondgereden en een parking gevonden kort tegen het Kanaal. Daar stonden nog wat mh's en dan hebben we ons er maar bijgezet. Na het eten bleek dat het hier een zeer aantrekkelijke omgeving was. Als conditietraining kan je een lange trap naar beneden nemen: hier heb je een adembenemend uitzicht op het Kanaal en de kliffen naast je. De zon stond heel laag en zetten alles in een oranje gloed. Ook het dorpje zelf is de moeite om eens door te wandelen.

Kilometers afgelegd: 469

Meer foto's van DAG 1: KLIK HIER

 

 

 

Zondag, 29 juni 2008
Vandaag richting Honfleur over de Pont de Normandie: een bouwkundig hoogstandje. Honfleur hadden we de vorige keer al uitvoerig bekeken, dus ging het nu richting Deauville. Even buiten Honfleur, naast een kleine Mairie gegeten. We hadden ook voorzien om hier en daar een cache mee te pikken. In Salenelles liggen er twee die vlot gevonden werden. Daar was ook een sanizuil waar we ervan profiteerden om te lozen en te vullen. Eindplaats werd Pegasus Bridge, waar in 1944 hevig gevochten werd. Eerst hadden we ons gezet op de parking van het Pegasus Memorial-gebouw, waar je één en ander kan gaan bekijken in verband met de gevechten daar in wereldoorlog 2. 

 


Maar mijn vrouw had een mooi plaatsje ontdekt naast het water een beetje verder. Daar was het rustig verblijven met als toemaat een prachtige zonsondergang.

Vandaag was het zonnig gebleven maar een waaide wel een strakke koude bries. Zo een weer om ziek te worden.

Afgelegd vandaag: 178 km

Meer foto's van DAG 2: KLIK HIER

 


Maandag, 30 juni 2008
Opgestaan met een zonnetje in de lucht. Dat belooft een mooie dag te worden. Eerst richting Ouistreham. Daar even de vismarkt bezocht: alles leek er erg vers. De tongen en de pladijzen bewogen nog op hun ijsbed. Langs allemaal dorpjes met sur mer als toevoeging naar Bernieres sur Mer waar we gegeten hebben en even genoten van een rust aan het Kanaal. In Bény sur mer is er een kerkhof ter gedachtenis van de gesneuvelde Canadezen in de tweede wereldoorlog. In Amblie treffen we een oud kerkhof bij een mooi kerkje. Daar bevindt zich ook een cache. Oude graven, scheve zerken.... In Saint-Laurent sur mer is er weer maar eens een oorlogskerkhof, nu van Amerikaanse soldaten die hier sneuvelden voor onze vrijheid. Ze hebben hier blijkbaar wel schrik voor een terroristenaanval, want als je het gebouw bezoekt wordt je bijna gefouilleerd en moet je door een metaaldetector.

 

Dan gaat het snel naar St.-Vaast la Hougue waar je voor 7 eur een nacht kan staan. Ja kan er lozen en tegen betaling van  2 EUR water tanken. We maken er 's avonds een wandeling naar de toren van het fort. Prachtig. Langs een smal donker pad, waar vermoedelijk piraten gelopen hebben, naar omhoog. Een klein beetje spookachtig, echt waar. Pas om 23 uur komen we terug aan onze mh. Deze fortificaties werden in de 17de eeuw gebouwd door Vauban. Ik begrijp niet waar die mens de tijd en de energie haalde, want je mag nergens komen of die heeft daar wel iets gebouwd.

Vandaag legden we 167 km af.

Meer foto's van DAG 3: KLIK HIER

Dinsdag 1 juli 2008
Naar Barfleur waar het markt is, kom enkele kramen met vis, groenten en fruit. Een gelegenheid om onze koelkast een beetje bij te vullen. Dan naar de Moulin van Crabec waar we een kleine wandeling doen (gewoon de GR volgen, heen en terug). In Gatteville Le Phare zetten we ons met zicht op de vuurtoren om te eten. Daarna in het zonnetje een wandeling over de rotsen. De vuurtoren kan je trouwens ook bezoeken. Via Tocqueville gaat het naar Fernandeville (Cap de Lévy) waar we op de Pointe de stoeltjes buitenzetten en onszelf in de zon om even te bekomen. Zien we daar voor ons in de verte een eiland liggen, met een witte vuurtoren op en duidelijk huizen. Maar na een tijdje lag dat eiland een beetje verder. Het bleek een enorm containerschip te zijn.
We willen een beetje tempo maken en rijden in 1 ruk, via Bretteville en Cherbourg, naar Landemer. In Gréville-Hague begint er een lampje op het dashbord te branden. In het instructieboekje wordt geadviseerd de motor niet te belasten. Even aan de kant gaan staan, terug starten en wonderwel: dat lampje blijft uit. In Goury overnachten we (gratis, geen faciliteiten). 's Avonds doen we nog een lange wandeling naar het haventje. Het landschap is hier zeer ruw, juist een maanlandschap. Met wat fantasie lijken de koeien op panda's.
Afgelegd: 86 km

Meer foto's van DAG 4: KLIK HIER


Woensdag 2 juli 2008

Deze morgen bij het opstaan was het maar een vuile zwarte lucht met van de miezerige regen. Al onmiddellijk gaat het langs een hele smalle weg naar de Baie d'Ecalgrain. Fantastisch hoe ze erbij ligt als je ze vanop een hoogte ziet. We hebben geluk: hoog tij en heel wat wind. Vlakbij heb je dan Le Nez de Jobourg: een kaap die met wat verbeelding op een haakneus gelijkt. We zien de Kanaaleilanden Alderney en Sark liggen.
Ondertussen is het nog feller gaan regenen.

Langs de D37 gaat het verder naar Biville met zijn zandduinen. De hemel klaart op en de zon komt erdoor.Van overal komen ze te voorschijn: surfers, zeilwagentjes, zonnekloppers. Het is er wel vermoeiend stappen door het mulle zand. Bijna alle dorpen en steden hebben een naam die eindigt op "Ville", ongelooflijk.

We brengen nog een bezoek aan Graton. Het kerkje met zijn kerkhof en het kasteel baden in de zon. De hond heeft blijkbaar zin in die van ons en blijft ons overal volgen. Dan gaat het richting Avranches, maar de camperplaats daar lijkt ons nogal "droevig" en we rijden naar de camperplaats van Le Mont Saint-Michel. Daar zijn we blijkbaar niet alleen en het is wat zoeken om toch nog een plaatsje te bemachtigen met zich op Le Mont. We maken bij invallende duisternis nog een wandeling door het stadje.

We hebben 201 km afgelegd.

Meer foto's van DAG 5: KLIK HIER


Donderdag, 3 juli 2008
 
Om 8 uur worden we gewekt door de "tok tok" van de "bonnenjongen" die de 8 euro voor het overnachten komt incasseren. De zon is van de partij! Eerst nog een wandeling door het stadje, maar ik vond het gisterenavond veel stemmiger in het halfduister. Japanners en andere oosterlingen worden aangevoerd door tientallen bussen. Ze hebben veel interesse voor onze hond en willen hem voortdurend knuffelen en op hun digitale spullen vastleggen. Ik hoop dat de baasjes meegefilmd zijn.

We volgen de Route de la Baie. Het moet hier altijd al fel gewaaid hebben want we tellen heelwat windwolens links of rechts, sommige wel zonder wieken. In Cancale zouden de oesters lekker zijn, werd ons verteld. Maar dat was daar een zoeken naar een plaats waar een mh mag staan dat het niet meer mooi was. We besluiten om verder te rijden naar de Pointe de Grouin. Het uitzicht op de Côte d'Emeraude is de moeite. We wandelen naar de Pointe zelf onder een stralend zonnetje. Maar een kwartier later wordt de lucht gitzwart en beginnen ze daar een klank- en lichtspel... Daarbij nog dikke druppels en soms dikke hagelbollen. Als het rustiger is volgen we de aanduidingen: St.-Malo Par la Côte.

Bij het binnenrijden van St.-Malo vullen we in een supermarkt onze etens- en drankvoorraad aan. We zetten ons eerst aan de Avenue Louis Martin maar daar is er zoveel verkeer en lawaai dat we de plaats dichtbij de ferryhaven opzoeken (Parking Le Naye, Port des Bas Sablons). Hier zetten we ons om 18.30 u en merken dan dat je er maar pas staan vanaf 19 u volgens het ene bordje en 20 u volgens het andere ernaast. Wanneer we naar de oude stad stappen, komt daar een politiewagen aan: wat gepraat en we mogen blijven staan. We doen de Rempartwandeling (helemaal rond over de stadswallen). Geen honden toegelaten, zelfs aangelijnd. We proberen het toch met onze viervoeter en hebben geen problemen.

St.-Malo is een moderne grootstad maar er hangt nog een oud gedeelte aan: Intra Muros. Vanop de stadsmuren heb je een overzicht op de stad en haar omgeving. Je ziet onder andere het fort dat wat verder door Vauban op een eilandje is gebouwd. Een bekende inboorling was Chateaubriand, de romantische schrijver.

Afgelegd vandaag: 78 km

Meer foto's van DAG 6: KLIK HIER


Vrijdag, 4 juli 2008
We vertrekken om 9 u onder een stralende zon.Vandaag is het de bedoeling om de delta van de Ranche naar het zuiden te volgen en dan terug langs de andere oever naar de kust te rijden. We zijn een 10-tal km ver als we een aanduiding beginnen te volgen: vallée de la Ranche. Smalle, bochtige wegen zijn ons deel. Ik had al geopperd dat ik de indruk had dat we noordwaarts reden en plots krijgen we te zien: St.-Malo nog 9 km. Vlam, we zijn dus de verkeerde richting gaan volgen. Dinan vergeten we en we rijden naar Dinard en zo naar St.-Lunaire. De Pointe Decollé daar is een aanrader.Je kijkt hier uit op Cap Fréhel. In St.-Jacut de la Mer houden we halt voor het eten en wat rusten. Hier begint het weer te regenen.
In St.-Cast Le Guildo zit er een cache aan de ruïnes van een kasteel dat nog stamt uit de 15de eeuw. De moeite om er voor om te rijden. Fort La Latte is de volgende bestemming. Hier giet het zodat we een hele poos wachten om naar het fort zelf te trekken. Dat is wel een hele trip naar beneden. Onderweg staat er links een kleine menhir. Ik loop daar mijn scheen kapot tegen een paaltje en zal enkele dagen precies aan het oefenen zijn voor de discipline hink-stap-sprong op de Olympische spelen in Peking.
Het fort werd in de 14de eeuw gebouwd en moet vanaf de zee indruk maken. Van hier heb je een uitzicht op Cap Fréhel. Deze vergeten we omdat het ondertussen weer aan het regenen is en we rijden recht naar Erquy naar de camperplaats (4 EUR, sanizuil). De plaatsen zijn daar wel heel smal, eerst konden we zelfs geen enkele deur openzetten. Dan maar verhuisd naast een Fransman die 1,5 plaats innam, zodat wij aan de kant toch wat ruimte kregen. 's Avonds krijgen we nog een avondzonneke om U tegen te zeggen. We wandelen en zitten nog lang aan het water. Het is vloed geweest en het strand ligt vol met groene wieren.

Afgelegd: 138 km

Meer foto's van DAG 7: KLIK HIER

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs