7 augustus - 27 augustus 2008: 21 dagen Groningen en Ostfriesland

Week 1 - Week 2 - Week 3

Donderdag, 14 augustus  2008
We rijden naar één van de Zuidelijkste plaatsjes van Groningen: Ter Alpe. Hier staat een middeleeuws klooster van de kruisheren. Ervoor een eeuwenoude linde, die in het verleden 12 uitschietende stammen had: een apostelboom. Nu is hij op sterven na dood.
De volgende halte is Bourtange. Men heeft deze vestingsstad gerestaureerd en dat is daar wel mooi. Omringd door een brede gracht, met op een talud uitkijktorentjes en een windmolen is dat hier een fotogeniek hoekje. Over vier bruggen kan men naar het stadje. Op het marktplein profiteren de neringdoenders van de toeristen die hier op afkomen. Er is een snoepwinkeltje met al de oude snoepjes uit grootmoeders tijd, of misschien nog van vroeger.
We zeggen Groningen vandaag vaarwel en willen terug naar Ostfriesland. We waren allebei wel onder de indruk van de schoonheid van deze Nederlandse provincie. We passeren langs grote hoeven met statige schuren. We zullen de lotto eens moeten winnen, denk ik, om hier zo een stulpje te kopen.
Overnachten doen we in het Duitse Dörpen. Een enorme parking voor een soort parochiecentrum.

Afgelegd: 78 km

Meer foto's van DAG 8: KLIK HIER

Vrijdag, 15 augustus 2008

Om 8 uur op en de zon laat zich van haar mooiste kant zien. Via de A31 naar Weener. Hier is het marktdag. Het oude stadsgedeelte loont de moeite om er eens rond te wandelen. We zien er een postbode met een wel heel flashy kostuumpje.

 

 

Vandaar gaat het richting Leer. Weeral de moeite. Wel parkeren met een Parkschein, maar we vinden toch gemakkelijk een plaatsje dichtbij het centrum. (ze hebben wel een zeer raar tarief: 20 eurocent voor een uur en 1 euro voor twee uur). Winkels en nog eens winkels. Terwijl de vrouw nog wat soldes zoekt, dwaal ik met de hond door de straten. Het was ons al opgevallen dat de Oostfriezen iets roepen als ze je ontmoeten, maar het duurde toch een tijdje voor we door hadden wat. Jong en oud verwelkomt iederen met een "Moin". In de haven liggen heelwat oude boten en de Waag is schitterend.
We passeren Oldersum (typische huizen), Borssum en Emden waar de lucht plots donker wordt en er enkele spatten regen vallen. We blijven zo dicht mogelijk bij de dijk en bereiken Greetsiel. Ondertussen schijnt het zonnetje weer. Er is een parking aan de waddenzee maar wel € 1,5 voor twee uur (minder kan niet). Een Duitser staat aan de automaat te vloeken dat dit beschamend is. Je hebt dan betaald en komt aan de dijk: honden niet toegelaten. Lap, die van ons begrijpt het ook al niet meer. Wat terug is er een vogelkijkhut, dat brengt ons toch nog wat wandelvreugde.
In Greetsiel zelf is het een drukte van de toeristen. De twee molens hebben heel wat aantrek. Voor een overnachting betaal je € 10, elektriciteit € 1 voor 8 uur, water indoen ook € 1. 's Avonds maken we nog een wandeling rond en door het stadje. Aan het kleine café aan de haven (waar het kermis is) drinken we nog een weissbier. 
Deze nacht wordt onze 100ste overnachting.

Afgelegd vandaag: 127 km

Meer foto's van DAG 9: KLIK HIER

 

Zaterdag, 16 augustus 2008
Vroeg op want mijn vrouw heeft de gewoonte tijdens de vakantie naar de kapper te gaan. Naast ons staat een koppel Nederlanders die terugkeren van drie weken Jutland. Interessant om wat informatie te vragen. Het is echt warm en zomers nu. Tegen 12 uur zitten we zonder water al duidt het metertje aan dat er nog een vierde water is. Wat op onderzoek: het darmpje aan het pompje is gelost en ook vlug hersteld. Ik voel me al een "doorwinterde".
Na de middag gaat het naar Nordeich: druk, nergens mag je met de mh parkeren, zelfs niet stilstaan naast de weg. In Norden was er precies een kernramp gebeurd:  de winkelstraten lagen er totaal verlaten bij. De Tom Tom op de camperplaats in Dornumersiel gezet.

 


Maar aan de molen daar was er geen sprake van een plaats, zelfs de geburen wisten van niks. Ook in de Hafenstrasse vingen we bot. Iemand wist ons te vertellen dat er in Nessmersiel een camperplaats was (€ 5, geen voorzieningen). We hebben daar nog lang in het zonnetje gezeten en daarna een wandeling rond de plas tot aan de haven gemaakt.

Afgelegd vandaag: 86 km

Meer foto's van DAG 10: KLIK HIER

 


Zondag, 17 augustus  2008
's Morgens om 8 uur passeert iemand die de mh's controleert of ze wel betaald hebben. In Besnersiel moeten de mh's ongeveer 1 km voor het centrum verplicht parkeren (tegen betaling). Weer een verbod  voor honden op de dijk. Ik hoop dat de burgemeesters uit Frankrijk hier nooit op vakantie komen: ze zouden slechte gedachten kunnen krijgen voor hun gemeentes.
We bezoeken Esens: een lieflijk stadje. Het eten ruikt er zo lekker dat we ons op een terrasje installeren. Heel de stad staat vol met beelden van beren.

 

Het is al bijna elke dag een zoeken en zoeken geweest naar een camperplaats. In Aurich: noppes (daar wordt eraan gewerkt). In Blomberg is de camperplaats ingenomen door een dorpsfeest en rommelmarkt. In Wittmund staat er op de camperplaats een kermis. UIteindelijk kunnen we ons in Jever niet ver van de sporterreinen zetten (€ 8 overnachting en stroom). Heel de dag was het weer zomer. We maken nog een trip naar de Alt Stadt, al ligt die venijnig ver van onze staanplaats

Voorlopig valt Ostfriesland ons wat tegen, toch in vergelijking met Groningen. Camperplaatsen die er niet meer zijn, meestal zijn ze slecht aangeduid, teveel verorderingen, verbod om met de mh kort bij sommige centra te parkeren. Hopelijk veranderen we nog van gedacht.

Vandaag legden we 102 km af.

Meer foto's van DAG 11: KLIK HIER

Maandag 18 augustus 2008
Deze nacht enkele malen wakker geworden van de regen, maar 's morgens is het droog maar fris. Alles geloosd en naar Wittmund, waar het markt is. Het stadscentrum is  grote winkelstraat. Ook even het stadspark bezocht, omdat daar de overblijfselen van een oude burcht liggen, maar buiten wat grote stenen is daar niet veel meer van te merken.
 In Neuharlingersiel parkeren we zo dicht mogelijk tegen de zee waar de overzetboten naar het waddeneiland Spiekeroog vertrekken. Een pittoreske haven, met enkele kotters. Er liep veel volk rond (en wij die dachten dat alle Duitsers achter hun bureau zaten of op het werk waren). Hier begin het te motregenen.
In Harlesiel zou een camperplaats zijn. Tot onze verbazing verboden voor honden! Dan maar naar Schillig.

 

We doen nog een tussenstop in Carolienensiel (de haven is er mooi) en Minsen. Hier staat een mooi kerkje met een zeer lage klokkentoren. In de vooravond vond ik het door de motregen ook een griezelijke omgeving.
De camperplaats ligt infeite in Horunersiel (alle voorzieningen voor €   18,90, ook douchen en zwemmen)
's Avonds maken we nog een uitgebreide wandeling naar en langs de Noordzee.

Afgelegd: 67 km

Meer foto's van DAG 12: KLIK HIER

 

Dinsdag, 19 augustus 2008

We staan op met een miezerige lucht en het is weer fris. Nog eens naar het strand gewandeld (er is zelfs een hondenstrand). Het zonnetjes komt erdoor en we blijven tot de middag, beschut achter een duin genieten van de zomerzon. Er jogt zelfs een deerne in monikini voorbij. Ze kreeg voor haar examens volgens mij uitstekende punten. Alles lozen en vullen en om 15 uur vertrekken we naar Horunersiel om te zwemmen. Dat is begrepen in de prijs van de camperplaats. Zwembad met zeewater, stroming en buitenbad.

In Panken weer zo een Romaanse kerk uit de 13de eeuw met nog maar eens een zeer lage klokkentoren.
Hooksiel: de moeite om het fototoestel boven te halen: zeer fotogeniek en heel toeristisch. Dan gaat het naar Willemshaven waar we een plaats vinden aan de Oliehaven. Gratis maar geen voorzieningen.

Om half acht breekt daar een onweer uit met een wolkbreuk. Als dat gedaan is, komt de natuur tot rust. De zon breekt erdoor en het strijklicht zet de omgeving in een oranje gloed met als toemaatje een prachtige dubbele regenboog.

We hebben 42 km afgelegd.

Meer foto's van DAG 13: KLIK HIER


Woensdag, 20 augustus 2008
 
Deze nacht en deze morgen is er wat uitgevallen. Gelukkig klaart de hemel rond 9 uur uit. Tot nog toe waren de opklaringen altijd lang en was het zonnig. Maar dit zal onze eerste echte regendag worden (gelukkig toch met kleine periodes van droogte). 
We besluiten onze reisweg wat te wijzigen: we trekken terug naar het veengebied dat we zo mooi vonden.
Sande - Horsten - Friedeburg - Wiesmoor - Ostgrossefehn

Wat ons opvalt is dat al de graven op de kerkhoven hier zo versierd zijn met bloemen. Elk graf is bijna een bloemperk.


Via Hezel komen we aan de camperplaats in Rhauderfehn (aan het vertrekpunt van kajakken en fietsen). Eest hadden we nog even in de gietende regen op de camperplaats in Ostrhauderfehn gestaan, maar dat is daar maar kaal en op beton. Nu stonden we langs een kanaal. (€ 3 per nacht, de voorzieningen zijn betalend).

Afgelegd vandaag: 111 km

Meer foto's van DAG 14: KLIK HIER

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs