7 augustus - 27 augustus 2008: 21 dagen Groningen en Ostfriesland

Week 1 - Week 2 - Week 3

Donderdag, 21 augustus  2008
We volgen nu de Deutsche Fehnroute. Soms zijn de wegen wel nogal hobbelig. Het verkeersbord dat we in Ostfriesland het meest opmerken is dat van Strasseschäden. In Strücklingen vullen we onze etensvoorraad aan. In Elisabethfehn is er een museum over het veen en de ontginning ervan, ook met graaftoestellen en boten. Van Augustfehn gaat het naar Apen. Iets ervoor is er rechts een groot natuurgebied met een kijkplatform. Er is zelfs een verrekijker waar je geen geld voor nodig hebt. In Hengstdorf weer zo een typische windmolen.
In Ocholt-Howiek zit er een cache aan een oude watermolen. Tijdens het zoeken had ik tussen bomen een oud huisje gezien. We waanden ons al Hans en Grietje. Stel onze verbazing voor toen we daar een heel oud dorp vinden. Met vrijwilligers wordt het gerestaureerd. Toen was er niemand, wat het wel griezelig maakte. Dan naar Westerstede. Om 5 uur begint het te stortregenen, zo hevig dat de straten in enkele seconden blank staan. We zetten ons een hele tijd naast de weg en wachten op de opklaring. Dan maar naar Barssel waar een camperplaats is. Deze is al van ver  goed aangegeven.
We zetten ons dicht tegen de haven  € 5 voorzieningen inbegrepen (wordt door een vrouw met scherpe tong opgehaald). In het zuiden van Ostfriesland klagen we niet over het aantal camperplaatsen en vooral over de aanduidingen als je een plaats binnenkomt. Wanneer we later nog een tripje maken naar het centrum, merken we een beetje verder nog een camperplaats op. En ze hebben daar bij een Italiaan lekkere ijsroom.

Afgelegd: 101 km

Meer foto's van DAG 15: KLIK HIER

Vrijdag, 22 augustus 2008

Vroeg worden we al gewekt door het lawaai dat de gemeentewerkers maken bij het opstellen van podia en nadarhekken voor de Hafenfeste.
We stoppen 's middags in Altenoythe aan het St.-Vituskerkje, weer maar eens zo een oud, lief ding.
In Friesoythe kunnen diegenen die graag winkelen hun hartje ophalen. Weinig oude gebouwen. Om 3 uur een wolkbreuk: ze komen elke dag een beetje vroeger met die regen.

 

 

Naar Cloppenburg. We willen eerst het stadje bekijken en profiteren van een moment droogte om door het centrum te lopen. Iedereen wil vlak voor het weekend zijn koopjes nog doen blijkbaar. Het is wel wat zoeken vooraleer we de camperplaats aan het Museumsdorf Cloppenburg hebben gevonden. Mh's mogen er 24 uur gratis staan, er zijn geen voorzieningen. We overnachten er met een 7-tal mh's. Het is er zeer rustig.

Afgelegd vandaag: 91 km

Meer foto's van DAG 16: KLIK HIER

 


Zaterdag, 23 augustus 2008
De hele nacht is het blijven regenen. We zijn dikwijls wakker geworden, ook al omdat er soms een eikel op het dak valt. Deze morgen naar Wildeshausen. We wachten tot de regen overgaat maar tevergeefs. Van het thuisfront hoor ik dat het in België nog slechter is. We besluiten maar te blijven.
In de omgeving van Wildeshausen zijn er vele hunebedden. Pestruber Gräbenfeld is eenvoudig te vinden. Maar we zien geen enkel graf. Een boswachter vertelt ons dat de bulten die we in de heide zien Hügelgräber zijn: om de graven werd er grond geplaatst en zo ontstonden die heuvels. Hij vertelt dat we in Kleinenkneten echte hunebedden zullen zien. Wij daar op af.

 


Het is tof om daar te komen. Rotsblokken op een rijtje, een graf van 50 meter lang nog intakt, je kan er zelfs inkruipen. We zijn blij dat we dit gezien hebben.
In Oldenburg giet het weer pijpenstelen en we zoeken een slaapplek. In Jade zou er eentje zijn: niks. Aan het schoolmuseum in Zetel kunnen er enkele staan (gratis, geen voorzieningen). Er arriveert nog een mh met een koppel Nederlanders die ook nogal gezocht hebben naar een plaats.

Afgelegd vandaag: 149 km

Meer foto's van DAG 17: KLIK HIER

 


Zondag, 24 augustus  2008
Zondag en jawel de zon is van de partij. Naar Varel en voor de kerk is er een keramiekmarkt. Een beetje verder een windmolen met een museum. Allerlei oude gebruikvoorwerpen en werktuigen kan je bewonderen. En het is gratis! Dan langs de dijken aan de Jade langs kleine dorpjes noordelijker. Achter die dijken vermoeden we water. Diek Manshausen: voor de naam alleen al moet je daar eens komen. Seefeld (met windmolen) en Eckwarden. Hier naar links en we komen in Eckwarenhörn waar we een fikse wandeling over de dijk maken (hier mag de hond mee want we zien geen verbodsteken). Aan de overzijde van de Jadeboezem zien we de camperplaats van Willemshaven.

 

Via Tossens, Langwarden arriveren we aan de camperplaats in Fedderwardensiel. Dit is een grote parkeerplaats. Oef een zucht van verlichting: onze wc-cassette moet dringend geleegd worden. Maar ja kan alleen van 10 uur tot de middag gebruik maken van de voorzieningen. Lap. Omdat we toch de overkant van de Weser willen doen morgen, trekken we naar Bremerhaven. De plaats in de stad (aan het bouwbedrijf Kip) bestaat niet meer. Allez er is geen kat te zien, laat staan een mh. We vinden dan een plaatsje aan de haven (aan de twee sluizen). Aan de overkant zien we nog mh's staan. (€ 6,50 en alle voorzieningen).

Vandaag legden we 157 km af.

Meer foto's van DAG 18: KLIK HIER

 


Maandag 25 augustus 2008
's Nachts enkele malen wakker geworden van het gepiep en gesteun van de ophaalbruggen aan de sluizen. Zelfs eraan gedacht om met mijn buske WD40 eens naar daar te gaan. Eerst nog een wandeling naar de haven, met zicht op de skyline van Bremenhaven. Dan willen we een trip door de dokken van de haven. Ik zet de gps op Weddewarden ten noorden van de stad. Indrukwekkende bedrijvigheid daar. De mensen hier zullen jaren terug ook niet vermoed hebben dan de haven tot hier zou uitbreiden. We willen naar Cuxhaven, niet langs de grote weg maar langs de kleine kustdorpjes. Onderweg grote boerderijen, koeien en groen in het landschap. Ook verrassend veel bossen.
 

In Dornum volgen we de aanduidingen: Strand/Kutterhafen. We belanden in Dornum Neufeld. Er is een vissershaven en een vuurtoren, die kan beklommen worden. Aan de haven zijn er verschillende kraampjes met de klassieke visbroodjes. Ondertussen is het beginnen met regenen. Langs Nordholz naar Cuxhaven. Hier zetten we ons op de camperplaats aan de Duhner Allee (€ 10 alles inbegrepen, er is zelfs een douche).

Na het eten maken we nog een lange wandeling langs de dijk naar Kugelbank Halle, de vuurtoren met zicht op de vele schepen die de monding van de Elbe in- en uitvaren. De ondergaande zon zorgt weer voor mooie plaatjes. Op het einde worden we nog ferm nat. De jeugd laat zich niet doen en levert een moddergevecht op het strand.

Afgelegd: 66 km

Meer foto's van DAG 19: KLIK HIER

 

Dinsdag, 26 augustus 2008

Eerst naar Alte Liebe, the place to be in Cuxhaven. Vanaf hier heeft men een uitzicht over de monding van de Elbe. Men kan hier over de koppen lopen en de bootjes voor een pleziertochtje doen gouden zaken. Een parkeerplaats vinden is hier nog het moeilijkste.

We willen naar Worpswede, zoeken onderweg een bakker en komen in Osterholz-Scharmbeck terecht naast een openluchtmuseum van  Nedersaksische huizen. Het poortje staat open en we lopen er een poos doorheen. Een bakkerij, imkerij, schuren, huizen, turf... Op het einde zien we dat er feitelijk moest betaald worden, maar ja, der is ons niks gevraagd.

In Worpswede was er vorige eeuw een "invasie" van kunstenaars die aangetrokken werden door het hard labeur van de turfstekers in het Teufelsmoor. Het is hier dan ook overal kunst: musea, galerijen.
Na een uitgebreid bezoek, gaat het naar Wildeshausen waar een camperplaats dichtbij het sportcentrum is (Gratis als je geen water en elektriciteit nodig hebt, anders is het € 3)

We hebben 184 km afgelegd.

Meer foto's van DAG 20:  KLIK HIER


Woensdag, 27 augustus 2008
 
Vandaag gaat het richting huis. Onze Tomtom heeft nogal wat last rond Venlo. We hebben nog een kaart in de gps van een drietal jaren geleden en ondertussen is daar blijkbaar heel wat veranderd.
Het werd een rustige rit met twee stops om te eten. 
Wat moeten we er nu van denken, van Ostfriesland.

Groningen was een meevaller. Ostfriesland zelf is vlakbij de kust niet zo campervriendelijk, maar het binnenland wel. We vonden de veenstreken het allermooiste. De laatste week viel dan nog een beetje tegen omdat het weer niet zo mee wilde. Maar ja dat is het  risico wanneer je eind augustus op pad bent in de meer noordelijk streken.

Afgelegd vandaag: 421 km

Nog enkele foto's: KLIK HIER

Foto's zijn van mijn vrouw en mezelf

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs