7 augustus - 27 augustus 2008: 21 dagen Groningen en Ostfriesland

Week 1 - Week 2 - Week 3

Donderdag, 7 augustus  2008
De ganse dag hard gewerkt om de mh in te laden. Onze zoon was met vrouw en zoontje er pas  mee terug uit Frankrijk. Om 7 uur 's avonds vertrokken richting Wachtendonk, net voorbij Venlo over de Duitse grens. Heel de rit had het geregend en soms zelfs gestortregend en geonweerd. In het donker nog een tripje gemaakt door het historisch centrum van Wachtendonk.

Afgelegd: 159 km


Vrijdag, 8 augustus 2008

Goed geslapen deze nacht. Bij ons vertrek merken we dat het overnachten 3 EUR kost. Er is een betonnen "doos" met enveloppen om het geld te deponeren. Via Kerken belanden we in Kamp waar een magnifieke cistersiënserabdij staat met prachtige tuinen en bloemenperken. Je mag er bloemen plukken en aan de kassa wordt de dikte van de tuil gemeten om te betalen.
Rheinberg en Wesel zijn de volgende plaatsen. In Wesel volgen we de aanduiding "Rheinpromenade" en komen zo aan een mooie plek aan de Rijn.

 

 

In Raesfeld gestopt voor een bezoekje aan het 17de eeuws kasteel. Een wandeling rond de vijvers en we komen in een sprookjesbos. Het is bewoond door kabouters, trollen, woudgeesten...
Borken, Ahaus, Rheine en dan Lingen waar een camperplaats is. Overnachten is gratis, voorzieningen te betalen aan een sanizuil. 

Afgelegd vandaag: 207 km

Meer foto's van DAG 2: KLIK HIER
De foto's worden geopend in een nieuw venster dat je na bekijken kan sluiten

 

Zaterdag, 9 augustus 2008
Van Meppen naar Sögel (op zoek naar hunebedden, maar niet gevonden). Börger, Surwold en langs het Kustenkanaal gepicknickt. Richting Papenburg en op een bepaald moment de aanduidingen Deutsche Fehnweg gaan volgen. Papenburg is de moeite om er even te stoppen: windmolens, kanalen, bruggen. In de kanalen liggen replica's van oude boten. En het is een groot winkelcentrum met nog altijd soldes. De camperplaats in Dollart is bezet wegens een motortreffen. Zo komen we in Jemgum waar de camperplaats aan de Spar is (€ 5, alle voorzieningen)

 


We maken een wandeling naar de haven: hier liggen krabbenkotters. Mogelijkheid om te eten en te drinken in overvloed. De frieten en de "bakvis" verleidden ons (gemakkelijk).

Afgelegd vandaag: 138 km

Meer foto's van DAG 3: KLIK HIER

 


Zondag, 10 augustus  2008
We worden wakker van de regen en de wind. Gewacht tot 12 uur op een opklaring. Lozen en water indoen en dan naar de provincie Groningen in Nederland. Ik had heel wat caches gedownload en we wilden er een deel van gaan zoeken. In Nieuwe Schans en Beerta staan prachtige herenhuizen uit begin 1900 afgewisseld met kleine huisjes en boerderijen met enorme schuren.
Oostwold en Midwolda. In deze omgeving heeft men een grote plas gegraven en errond huizen gebouwd met de bedoeling een nieuwe stad te maken: de Blauwe Stad.

 

Via Nieuwwolda en Farmsum arriveren we in Delfzijl waar we parkeren aan de haven. Buiten een windmolen, midden in de stad en vele (lege) winkelstraten is er hier weinig te beleven. Wanneer we aan een ouder koppel vragen naar het historisch centrum zeggen ze dat dit zo groot is als een eurostuk. Richting Losdorp en dan naar Bierum met een 13de eeuws kerkje (Sebastiaankerk). Heel het dorp was feestelijk versierd om het einde van de schoolvakantie te vieren.
In de campergids verwijzen ze naar camping "De Otter" waar je op de parking mag overnachten. Niks van, we moesten er weg.

Je mag wel voor € 16,50 op de camping staan. 
In Slochteren is er een kleine camperplaats waar je voor € 5 mag overnachten (met alle voorzieningen).

Vandaag legden we 129 km af.

Meer foto's van DAG 4: KLIK HIER


Maandag 11 augustus 2008
Vandaag wilden we er een cachedag van maken. Met de gps "schatten zoeken". We hadden geen specifiek doel: een massa cachecoördinaten zaten in de gps. We zochten steeds de dichtbijzijnde met als gevolg dat je wel van hut naar haar rijdt. 
Namen die ik onthouden heb: Slochteren, Hoogezand, Kiel-Winderveer, Sappemeer, Windervank.
We zitten volop in het veengebied. Eeuwenlang werd de turf afgegraven (die werd gedroogd in blokken en per schip naar heel Nederland vervoerd als brandstof).
In het laagveen ontstonden grote putten die zich vulden met water. In het hoogveen ontstonden dalen. Er waren kanalen nodig om de turf te vervoeren. Rechte en evenwijdige kanalen werden gegraven. Bij aankomst werden de boten gelost, dikwijls door de vrouwen: torfwieven.
's Avonds vinden we plaats bij de Sauna Het Dalhuus in WIldervank. Deze bevindt zich in een oude school die in een dal in het hoogveen stond.

Afgelegd: 56 km

Meer foto's van DAG 5: KLIK HIER


Dinsdag, 12 augustus 2008

Nogal donkere lucht en motregen bij het opstaan, maar even later schijnt het zonnetje al en trekken we erop uit om weer in de omgeving een aantal caches te zoeken, met oog voor de omgeving natuurlijk. De grachten en kanalen zijn hier een paradijs voor de bioloog: zuiver water met een reeks waterplanten waar wij in onze grachten in Vlaanderen maar kunnen van dromen: pijlkruid, waterdrieblad, snoekenkruid, waterviolier... Een koppel zwanen loodsen hun grijze kleintjes vlug in het water wanneer we te dichtbij durven komen.

Op de noen krijgen we honger. We zijn in Assen en als in een nachtmerrie rijden we kris kras door de straten: die mensen moeten toch eten en toch vinden we nergens een bakker. Als bij wonder komen we plots in een centrum terecht: Zuidlaren. Wat een luxe: markt, beenhouwers, bakkers, alles alles wat ons buikje lekker vindt, kan je hier aanschaffen.

We zoeken een cache in Meerwijk en komen zo op de camping daar terecht. Wel nogal prijzig (31,50 EUR), ook al omdat we een hond bijhebben. Maar ja: er is een restaurant, snackbar, winkel, zwembad. En we kunnen letterlijk de batterijen eens opladen. Nog een rariteit: het krioelt hier van de konijnen.
Enkele dorpsnamen: Midlaren, Noordlaren, Glimmen, Onnen, Eexterveen, Annerveensche Kanaal.

We hebben 104 km afgelegd.

Meer foto's van DAG 6: KLIK HIER


Woensdag, 13 augustus 2008
 
Tot de middag valt de regen met bakken uit de hemel. Terwijl ik alles loos en vul, gaat Wilma zwemmen. Dan gaat het richting Stadkanaal en Musselkanaal.
Men groef kanalen waarlangs de mensen kwamen wonen: zo ontstonden er "lange" dorpen. Zo vindt men in Stadskanaal de langste winkelstraat van West-Europa.
Er loopt ook een oude spoorlijn door de stad van de vroegere STAR-lijn. Nu kan je met een oud stoomtreinstel nog van Veendam naar  Musselkanaal. Het station en het stationsbuffet ademen pure nostalgie uit.

In Stadskanaal is een recreatiepark Pagedal. De moeite om er een paar uur in rond te wandelen. Plassen, bruggetjes, grachten en vlonders. De fototoestellen klikken dat het een lieve lust is. We trekken ook nog naar Veenhuizen (mooie kapel), Onstwedde, Vledderhuizen, Vlagtwedde (waar we overvallen worden door een ouderwets onweer, met bijpassende regenboog).
We overnachten op de camperplaats in het Pagedal in Stadskanaal (gratis)

Afgelegd vandaag: 80 km

Meer foto's van DAG 7: KLIK HIER

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs