7 - 9 december 2007: weekend in Rochefort

Vrijdag, 7 december 2007
Rochefort is de verzamelnaam van 13 gemeenten, waarvan Lessive, Han sur Lesse en Rochefort zelf wel in de oren klinken. Daarenboven wordt er een trappistenbier gebrouwen dus waren er redenen genoeg om daar eens naartoe te trekken. 
Rochefort behoort toeristisch tot de Vallei van de Lesse. Hier kan de fijnproever op zoek naar bieren, likeuren, kazen, charcuterie en andere lekkernijen. Een gewone parking dient als camperplaats. We twijfelden eerst of het daar wel was want er zijn zelfs geen grotere  parkeerlijnen getrokken voor de motorhomes. Geen voozieningen trouwens.
Google Maps om de parking te vinden.


Zaterdag, 8 december 2007

Na een hele nacht regenen bleef het 's morgens droog. Vlak bij de parking kan je via een bruggetje over de Lomme en door een smal stijgend straatje bereik je het centrum. Aan de lichten eventjes links en dan een stijgend straatje inslaan. Hier wandel je rond het oude kasteel van Rochefort. Het is wel stijgen tot aan een pleintje met links een kapel en de grotten Lorette. De kapel is in de 17de eeuw gebouwd door een dame die merkte dat een aap (?) haar kind meegenomen had op het dak van het kasteel. Ze beloofde een kapel te bouwen als de kleine heelhuids beneden geraakte.

 

Aan de kapel rechts tot aan de ingang van het kasteel. Hier lopen onze plannen al spaak: overal zijn het wegen met "'accès interdit". Dat vergt dan heel wat reorganistatie om uiteindelijk terug op ons traject te komen. Onze stafkaart dateert van 1991 en veel straten die we tegen komen staan er niet op. Er is daar in Rochefort nogal gebouwd de laatste jaren.

 

Na wat zoeken, komen we op het geplande traject. De huizen liggen achter ons en een schitterend landschap ontplooit zich. Niet voor niks noemt met de streek Pays des Vallées. Het blijft droog maar de dreigende luchten geven een meerwaarde aan de panorama's. Uiteindelijk komen we terug in de bewoonde wereld: het gehucht Havrenne. Hier vind je prachtige herenhoeven en kapellen. Even verder slaan we rechts de weiden in en loop er een steil pad de beboste helling op. Langs de andere kant van deze heuvel kunnen we naar rechts richting Rochefort.

Een beukenbos is in elk seizoen mooi. De bladeren op de grond geven een typische herfstgeur af. Hier passeert een wandeling aangeduid door een rood ruitje en hier en daar heeft men een bank neergeplant. Langzaam dalen we naar Rochefort.

Op het einde vind je nog wat kastelen. Langs het oude station van Rochefort arriveer je dan terug in de hoofdstraat. We verdienen wel wat fris nat. Een verwarmd terras en natuurlijk een trappist van Rochefort maken onze hoofden wat lichter. Ongeveer drie uur en half op weg geweest voor een 12 kilometer. Ik zelf vond wel dat we lang tussen de huizen moesten blijven vooraleer de natuur te bereiken.
In de late namiddag begint het weer te regenen.

Zondag, 9 december  2007

De hele nacht blijft het regenen en om halfelf besluiten we maar naar huis te rijden. Vrouwlief heeft nog wat werk en onze kleinzoon komt overnachten (ze brengen hem tegen 17 uur). Vreemd: vanaf Vlaams-Brabant klaart de hemel uit en wordt het prachtig zonnig weer. Hopelijk wordt dat weer geen communautaire rel en compensaties voor Wallonië.

Aantal kilometers afgelegd: 296

Wil je meer foto's zien, klik dan HIER

 


© G. Nijs