31 maart - 21 april 2009: 21 dagen Provence

Week 1 - Week 2 - Week 3

Dinsdag, 7 april 2009
Geloosd en alles aangevuld en dan gaat het naar Arles. De camperplaats is bezet door de kermis. Dan de Boulevard Clemencaux tot het eind gevolgd en in de verte zien we het Musée Départemental de l'Arles Antique liggen. Hier vinden we een parkeerplaats. Van hieruit start ook een wandeling door het oude gedeelte van de stad: aanduiding is een witte steen met een Griekse kolom op. Na ongeveer 1,5 kilometer zitten we in het centrum. Smalle straatjes, meer moet dat niet zijn. We zoeken op de Place du Forum naar het café met het terras dat Van Gogh schilderde. Nr 11 zou het moeten zijn. Het amfitheater en de Foundations de Van Gogh staat dan op het programma waarna de inwendige mens versterkt wordt op een terras. Het begint te regenen maar niet voor lang. Naar het stadhuis met al zijn interessante gebouwen gaat het nu om langs te Termen aan te komen bij het Musée Réatu. Ontgoocheling: dat is gesloten tot juli. We blijven sukkelen met onze huishoudbatterij en via de VAB komen we aan het adres van een “Speedy” ongeveer 3 kilometer verder. Een half uur later staat er een nieuwe voor € 199 onder één van onze zetels. Nog een ommetje naar de brug die Van Gogh in Arles schilderde en dan naar de camperplaats in Fontveille. Normaal € 3 maar na 18 uur mag je gratis de parking op. Nog een bezoek aan de molen van Daudet gebracht en dan slapen.


Afgelegd: 36 km

Meer foto's van DAG 8: KLIK HIER

 

 

 

Woensdag, 8 april 2009
Deze morgen opgestaan onder een donkere lucht maar de temperatuur is aangenaam voor een wandeling. Langs de molen trekken we richting Fontveille. Onderweg passeer je nog twee molens (wel zonder wieken) en het kasteel van Montauban. In de tuin staat er bij elke boom een kleine beschrijving. In het dorp linksaf naar het oude centrum. Bij heel wat huizen wordt er wat uitgelegd over Daudet. Een straffe espresso double op een terras en dan langs dezelfde weg terug naar onze mh. Onze batterij doet het nog altijd uitstekend: weer een zorg minder.
Les Baux de Provence wordt de volgende halte. Vollek, wat moet dat hier in de zomer zijn. De bergen, Les Alpilles, zijn fantastisch mooi. Tijdens de rit naar Saint-Remy de Provence stoppen we regelmatig om van het landschap te genieten. In Saint-Remy volgen we het pad Van Gogh. 21 reproducties van schilderijen die Van Gogh daar schilderde, wijzen de weg. 
Uiteindelijk kom je aan het hospitaal waar hij een jaar verbleef. We brengen nog een bezoek aan het Glanum en dan gaat het naar Avignon. De camperplaats op het Ile Piot is weer niet zo mooi. En dan staan de mh's daar zo dicht op elkaar dat je de deuren niet kan openen.

Afgelegd: 43 km

Meer foto's van DAG 9: KLIK HIER

 


Donderdag; 9 april 20099 Het is maar een gure wind die rond onze oren blaast wanneer we de brug oversteken naar het oude Avignon. We nemen onze tijd om het Palais des Papes en de Place de l'Horloge te bekijken. Op een terrasje gegeten en dan naar Salon de Provence. Hier liep meer volk rond dan in Avignon. Nostradamus is hier alom tegenwoordig. Hij woonde hier en stierf er (merkwaardig is wel dat hij dat niet voorspeld had). Een wandeling brengt ons boven aan het fort. Op de camperplaats in Pellisanne zijn we eerst alleen maar als het donker wordt, staan we er met 7. Wel oppassen: je moet tussen twee palen die nogal dicht op elkaar staan.

Afgelegd: 62 km

Meer foto's van DAG 10: KLIK HIER

Vrijdag, 10 april 2009
Deze nacht was het warm in het alkoof! Vandaag staat er een ritje met sightseeing op het programma. Even voor Miramas gaat het links steil omhoog langs een zeer smalle weg: zo belanden we in Miramas le Vieux. De moeite om de omweg te maken. Langs de Etang de Berre gaat het naar Istres waar we proviand inslaan. Linksaf naar Ranquet een klein vissershaventje dat daar beneden aan het water ligt. Helemaal achteraan is een kleine parking waar we eten en even van de zon profiteren. In Saint-Blaise is er een archeologisch site, maar als we eraan komen zegt een tekst lakoniek dat ze voorlopig gesloten is voor toeristen. Dan gaat het naar Carro aan de Middellandse Zee. We kunnen niet op de camperplaats wegens complet. We zien aan de overkant van de baai een camper staan en zetten ons erbij. Een uurtje later zijn we met 5.


Afgelegd: 89 km

Meer foto's van DAG 11: KLIK HIER

Zaterdag, 11 april 2009

Deze nacht begint het te regenen en nog harder te waaien. Rond 10 uur stopt de bui maar stopt er ook een wagen met 3 politiemannen. Nummerplaten worden genoteerd, dat de camperplaats volzet was, is geen reden om hier te staan en we worden vriendelijk verzocht om onmiddellijk te vertrekken. Ze wijzen nog de weg naar de camping. Aan de ingang van de camperplaats hangt nog altijd het bord COMPLET. Een Duits koppel zegt ons van toch maar binnen te rijden en te wachten tot er iemand vertrekt. Op de kop, met zicht op zee vertrekt er een mh en nu staan we mooi geparkeerd voor € 6 per 24 uur. Op het marktje kopen we groenten, fruit en 2 dozijn oesters. Het is hier een paradijs voor surfers en vissers. We waaien lekker uit. Om 3 uur begint het terug te regenen: het lijkt erop dat deze dag van onze tocht ook de eerste echte regendag wordt.

Afgelegd: 1 km

Meer foto's van DAG 12: KLIK HIER


Zondag, 12 april 2009
 
PASEN. Het heeft de hele nacht geregend. Waar we gisteren verjaagd werden door de politie staan vandaag de hele dag 9 mh's. Het is hier file om te lozen en te vullen. Ondanks het miezerige weer willen we vandaag de Chaine de l'Estaque doen. Carry-Le-Rouet, een poepchique badstad en via Le Rouet-Plage naar Niolon. Hier hadden we het bord niet opgemerkt dat je liefst de parking bovenaan het dorp gebruikt. We rijden ons onderaan gewoon vast. Het is een hele klus om de draaien en terug te keren. Ondertussen is het droog geworden en wandelen we naar het dorp. Van ruimtelijke ordening hebben ze hier nog nooit gehoord en ook de straten, daar konden we niet zo goed aan uit. Het leek soms dat we bij de mensen door de achtertuin liepen.
Onze zoon is in Marseille Erasmusstudent geweest, dus willen we nog de Calanques ten zuiden van de stad meepikken. Maar in Marseille begint het gesukkel, een afslag verkeerd genomen. Op de koop toe speelt Olympic Marseille een match met als gevolg nog meer oponthoud. We rijden dan maar naar de camperplaats in Gémenos. Daar kunnen maar drie mh's staan maar op het pleintje ervoor staat al een mh. De eigenaar vertelt dat de politie gedoogt dat je er overnacht. Twee uurtjes later zijn we al met een 10-tal. We maken nog een praatje met een inboorling die praat als Fernandel.

Vandaag 103 km gereden.

Meer foto's van DAG 13: KLIK HIER


Maandag, 13 april 2009
Het zonnetje is van de partij. Richting Cassis en dan via de Col de la Gineste (even het berggevoel testen) naar Luminy (de universiteitsparking). We vertrekken om half elf richting Morgiou. De zon schijnt op ons bolletje en doet het zweet stromen. In mijn rugzak begint al het fotomateriaal te wegen. Het kleine haventje ligt verscholen in een Calanque. We verorberen onze picnic langs het water. Op de terugtocht kiezen we na een kilometer voor een afslag rechts richting Luminy. Dat wordt je reinste bergklimmen. Van elke gelegenheid maken we gebruik om even te stoppen en op adem te komen. We komen aan, maar om een andere parking. Gelukkig is er een verkorting zodat we vlug aan onze mh terug zijn.
Via Cassis gaat het naar Cuges-les-Pins waar we voor €
3 nog een plaatsje vinden. De rit van Cassis via Roquefort en de Col de l'Ange is een aanrader voor diegenen die van “berg”-landschappen houden.

Afgelegd: 84 km

Meer foto's van DAG 14: KLIK HIER

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs