31 maart - 21 april 2009: 21 dagen Provence

Week 1 - Week 2 - Week 3

Dinsdag 31 maart 2008

Om 17.30 vertrek ik naar Leuven om er mijn vrouw op te halen: ze heeft nog een vergadering. Vandaar gaat het over betrekkelijke rustige wegen naar Arlon. Daar stuurt onze TomTom ons eerst een verlaten veldwegel in maar ik wist dat het achter een brandweerkazerne te doen was. Die was dan ook vlug gevonden. Water en elektriciteit gratis voorhanden. We overnachten er met nog 4 andere mh's.

Afgelegd: 216 kilometers


Woensdag 1 april 2009

s' Morgens had het gevroren en het was dan nog een koude wind. Langs de vertrouwde plaatsen: Metz-Nancy-Epinal. Daar afgeweken naar Ronchamp om er de Notre-Dame de la Haute van Le Corbusier te bezoeken. Voor de zoveelste maal maken we het mee dat er geen honden toegelaten zijn. Dan ons beestje maar even alleen gelaten in de mh. Langs secundaire wegen gaat het dan naar de camperplaats in Louhans. Een mooie plaats aan het water: er wordt nog hard gewerkt om de camperbezitters te ontvangen in de zomer. Het is er gratis staan in het laagseizoen.

Afgelegd vandaag: 505 km

Meer foto's van DAG 2: KLIK HIER

 


Donderdag, 2 april 2009

Omdat we de dag voordien niet veel opgeschoten waren door de tolwegen te vermijden, rijden we nu wel langs de péages. Via Macon-Lyon bereiken we Montelimard. Daar gaat het weer langs kleine wegen, bergop en bergaf naar Vallon Pont d'Arc: we willen morgen de Ardèche volgen. De camperplaats is niet veel soeps maar er staat voorlopig maar 1 mh. Onder een stralende zon maken we een wandeling naar het dorpje waar we een terrasje doen. Wanneer we terugkeren is het nog zo een mooie avond dat we de cc-plaats voorbij wandelen en een wandelingetje maken naar het oude Vallon dat je bereikt door steeds maar hogerop de heuvel te klimmen. s'Avonds komt er iemand langs om € 7 te innen. We zijn dan al met 7 mh's.

Afgelegd: 346 km

Meer foto's van DAG 3: KLIK HIER


Vrijdag 3 april 2009
De voorbije nacht heeft het geregend en de dag begint maar somber. Om 8 uur komt de zon piepen en het wordt een stralende warme dag. Om halftien vertrekken we voor de Gorges d' Ardèche. We volgen de D290 tot in Saint-Martin d' Ardèche. Eerste halte bij de Pont d'Arc. Dan volgt de ene Belvedère na de andere. Rechts plots een pijl waar je de lus kunt maken naar de Belvedère d'Autridge. Hier botsen we op een 15-tal berggeiten. Ze willen niet uit de weg. De bok blijft zelfs voor de auto liggen.
De Haute Corniche is het mooiste stuk maar we betrappen er ons op dat de gewenning bij het zien van al die landschappen ons begint parten te spelen.De mooiste vond ik de Belv. de la Maladerie. De Grand Belvedère was dan weer een afknapper. 

Meer foto's van DAG 4: KLIK HIER
Vanuit Saint-Martin d'Ardèche zie je aan de andere kant van de rivier het bergdorpje Aiguèze liggen. We passeren driemaal op dezelfde plaats aan een terras met enkele wijndrinkende Fransen, vooraleer we de smalle hangbrug vinden om over te steken. Het dorpje is een must: smalle middeleeuwse straatjes. En een dorpspleintje met de grillige takken van de platanen. Het loont de moeite om even de wit-rode aanduidingen van het GR-wandelpad van aan de kerk te volgen: vanop de rotsen heb je een prachtig uitzicht op het dorp. Dan gaat het naar de camperplaats in Remoulins: een “triestige” bedoening onder een drukke weg. In het dorp stond alles klaar voor de “stierenstratenloop” van morgen.

Afgelegd: 97 km

 


Zaterdag, 4 april 2009

Vroeg vertrokken naar Uzès voor de zaterdagmarkt. Net voor het centrum is er een grote (gratis) parking. De markt is er wel eentje om U tegen te zeggen. Een massa kraampjes en nog veel meer volk. We hebben er oesters gekocht en onze frigo wat aangevuld. De Pont du Gard is de volgende halte. Parking verplicht betalend. De Romeinse aquaduct viel ons een beetje tegen: te bekend misschien of waren we te moe van onze marktuitstap? Dan naar Chatillon du Gard: een middeleeuws dorpje met de gekende smalle straatjes en het marktpleintje met de platanen. Het is toch knap dat men 1000 jaren geleden de straten al zo breed maakte dat er nu juist 1 auto doorkan.

We overnachten in Comps tegen de rivier. Aan de overkant zien we bevers en reigers. Normaal moet je € 3 betalen, maar aan de sanizuil hang een berichtje om dat geld te spenderen bij de lokale neringdoenders. Verdorie: 's avonds springt onze elektro uit omdat de huisbatterij onder de 11 volt zakt. Heel de nacht flikkert het alarmlichtje.

Afgelegd: 55 km

Meer foto's van DAG 5: KLIK HIER


Zondag, 5 april 2009
 
Geloosd en gevuld. Enkele kilometers buiten Comps volgen we de aanduidingen naar Abbaye Saint-Roman. Ruime parking en dan beginnen we een klim naar het klooster dat volledig in de rotsen is gekapt. Daarboven een kiosk met: entrée te betalen. Sorry we vinden € 5,5 nogal veel voor een ruïne en dan maar even teruggestapt en de heuvel langs de andere zijde beklommen naar de top waar nog resten zijn van kluizenaarsgrotten. Van hier heb je een mooi panoramisch zicht op de Gardon die in de Rhone vloeit. Even verder staat een Germaanse kapel gewijd aan St-Laurent. Hier hebben we onze boterhamen gegeten. We bezoeken nog het klooster Montmajour iets buiten Arles. Dan gaat het in 1 trek naar Salin du Giraud. Even ervoor meldt onze Tomtom lakoniek dat we de veerboot moeten nemen. Met de Bac de Bacarin bereiken we de overkant van de Grand Rhone.
De camperplaats is niet veel soeps en we maken voor de eerste maal kennis met de muggen.
Om 8 uur begint er in de verte een gonzend geluid (kikkers? Vogels?) en onze elektro valt weer uit. Vermoedelijk heeft de huisbatterij het na 5 jaar begeven. Tijdens de nacht wordt ik urenlang wakker gehouden door een vogel die niks anders kan dan: piep pauze piep piep.

Afgelegd: 120 km

Meer foto's van DAG 6: KLIK HIER


Maandag, 6 april 2009
Onder een stralend zonnetje vertrekken we voor de tour rond de Etang de Vaccarès. Zo komen we in de Camargues. Naar Faraman en dan over een voorhistorische weg met putten gevuld met water en dan nog eens bulten dat het niet meer plezant is. Een kilometer verder een afslag naar Belougue en dan volgen we maar de aanduidingen naar St-Maries-de-la-Mer. We zitten er volop in: stieren, flamingo's en uiteindelijk de witte paarden tussen het riet. In La Capellière is er een ornithologisch centrum met uitgezette wandelwegen. Spijtig genoeg weer geen honden toegelaten.We ontmoeten er vier Britten: bepakt met vogelkijkers en telelenzen. Het raadsel van deze nacht is opgelost: het gegons is van de kikkers en de piepende vogel zou een kwartel zijn (en daarmee hadden we volgens hen een bijzondere waarneming. Om onze huisbatterij eens goed op te laden en zelf eens goed te kunnen douchen zetten we ons op een camping dichtbij Arles: Le Rosier. 18 euro plus 4 voor elektriciteit. Spijtig dat er op een 500 meter een spoorweg en een autoweg passerent maar dat kan de stemming niet verknallen: we slapen als roosjes.

Afgelegd: 157 km

Meer foto's van DAG 7: KLIK HIER

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs