4 - 10 Februari 2008: Cachetocht grens BelgiŽ - Duitsland, Nederland

Maandag, 4 februari 2008
We hadden allebei 's avonds nog een vergadering, maar om kwart voor elf (ja 22.45u) zijn we nog vertrokken om te overnachten in Eupen aan het stuwmeer. Als je iets buiten Eupen (waar het nog volliep met verklede karnavalsgasten) links opdraait naar de stuw, beland je in een onaardse duisternis. Na heelwat gekronkel kunnen we onze mh achter nog 3 andere zetten en gaan slapen. Onderweg een das gezien. De sterrenhemel was daar in de vrieskoude fantastisch.

 

 

Dinsdag, 5 februari 2008

We wilden gedurende dit krokusverlof enkele caches gaan zoeken in de omgeving van de Vennbahn. Dit is een spoorweg die sinds 1889 Aken verbond met Troisvierges in Luxemburg. Als overnachtingsplaats kozen we voor Roetgen, net over de grens in Duitsland. Hier is een camperplaats op het vroegere stationsterrein. Men heeft nog geprobeerd deze lijn toeristisch te gebruiken, maar dat is mislukt. Nu worden gedeelten gebruikt om te fietsen.

De foto hiernaast is wel van heelwat jaren geleden

Die nacht had het gestormd en geregend dat het niet meer mooi was om aan te horen. Langs smalle met putten bezaaide wegen ging het richting Roetgen. In Schossent, een gehucht van Raeren, zijn we dan vertrokken voor een wandeling door de venen. We zouden 6 caches moeten vinden onderweg. Wil je meer weten over geocachen, surf dan naar www.geocaching.be . De venen waren nat en slijkerig waren de paden. Zes caches en 8 kilometer later arriveerden we terug aan de motorhome. Dan naar Roetgen een paar kilometer zuidelijker.

 


Woensdag, 6 februari 2008
Deze nacht was het al niet minder van stormgeweld als gisterennacht. We hadden weer een wandeling vanuit Schossent gepland langs de VennBahn. Op ongeveer 9 km vonden we 4 caches. In de vooravond ging het een 70-tig tal kilometers noordwaarts, naar de camperplaats in Waldfeucht. Dit ligt net tegen de grens met Nederland. Er kunnen 8 campers staan. Er zijn alle voorzieningen (betalen door geld in een meter te steken voor water en elektriciteit. en je kan er gratis staan).

Donderdag, 7 februari 2008

In de omgeving van Waldfeucht kan je 25 caches zoeken die zich op plaatsen bevinden waar ooit de Geiligkirchener Kreisbahn liep. Dit was een spoorweg die al ongeveer 30 jaar niet meer gebruikt wordt. Er wordt nog een gedeelte  uitgebaat in het toeristisch seizoen. De meeste caches liggen wel wat uit elkaar, zodat het steeds van plek naar plek rijden is. Maar het resultaat mag er zijn: 10 caches.'s Avonds zijn in Waldfeucht alle 8 plaatsen al bezet, maar er is nog een parking waar je kan staan, maar dan heb je wel geen aansluiting voor elektriciteit.

Vrijdag, 8 februari 2008

s' Morgens heeft het weer licht gevroren maar het belooft weer een stralende dag te worden. We starten in Geiligkirchen. Maar hoezeer gisteren alles goed ging, zo valt vandaag alles tegen. We vinden na een uur zoeken de eerste cache nog altijd niet. We geraken bijna niet aan het vertrek van nummer 2. Allez ons humeur zakt op de temperatuur van de vrieskoude. Maar op het eind hebben we toch nog 6 gevonden caches.

Zaterdag, 9 februari 2008
Vandaag stond de streek rond Roermond op het programma. In 1992 werden sommigen onder ons wakker geschud door de kleerkast die begon te rammelen: een aardbeving met epicentrum Roermond teisterde onze kontreien. De streek telt een schat aan kleine en grote kerken. Daar zitten de caches. We starten in Sint-Odilienberg. Menslief, wat een prachtige kerk hebben ze daar neergezet. De Maas en zijn vele vertakkingen maken het uitzicht soms nog veel mooier.

Dan volgen nog Herten, Herkenbosch, Asselt, Horn, Heel, Panheel. Vooral Asselt en Horn zijn de moeite. In Horn heb je dan nog een kasteel met een mooie tuin (die je mag bezoeken). In Asselt staat een zeer fotogeniek kerksken: vele trouwers komen er dan ook op af voor hun trouwmis.
Overnachten doen we in Thorn. Daar is maar voor drie mh's plaats en er zijn geen voorzieningen. Maar er is plaats genoeg op de parking. Je moet er wel betalen aan een automaat, net zoals ander auto's.

Zondag, 10 februari 2008
We stappen door Thorn iets na 9 uur. Buiten wat mensen die zich naar de mis spoeden, zijn de straten verlaten. Aan de kerk halen we de laatste cache op van onze tocht. Een beetje later rijden we huiswaarts, want in de namiddag roepen andere plichten. Nederlands Limburg: daar komen we zeker nog eens terug.

Aantal kilometers afgelegd: 585

Wil je meer foto's zien, klik dan HIER

 


© G. Nijs