7 juli - 30 juli 2009: 3 weken Bourgondië

Week 1 - Week 2 - Week 3

Dinsdag, 21 juli 2009

We bezoeken eerst het stadje. Semur is wel mooier van ver. Wel kleine middeleeuwse straten maar in de voormiddag worden de winkels bevoorraad en al die camionetten verpesten een beetje het beeld. In Montbard staat alles zowat in het teken van de natuurwetenschapper Buffon. Volgende stop is de Cistercienserabdij in Fontenay. Hier loopt er veel volk rond, ook veel Belgen. Via St.-Pere (gotische kerk) gaat het naar Pierre Pertuis waar Vauban nog gewoond heeft. Een kleine wandeling brengt ons aan de twee bruggen over de Cure. In Lormes klimmen we (wat is het heet seg) tot achter de kerk naar het kerkhof. Hier vind je verschillende zerken uit de 18de en 19de eeuw. Tot onze verrassing staan er bij sommige bloemen op. Dan volgen kilometers gekronkel naar, rond en weg van het Lac de Chaumeçon. We toeren nu al een tijdje in De Morvan, het “bergachtig” natuurgebied in de Bourgogne: het valt ons een beetje tegen, we hadden er misschien teveel van verwacht. In Saulieu zoeken we de camperplaats. In de Info weten ze van niks maar een mevrouw weet een camperfamilie die soms wel campers bij hun laat logeren. Wij ernaar toe, we volgen onze gastheer enkele kilometers tot we aan zijn privé-vijver komen in Champeau-les-Plaines. Er is elektriciteit en als het donkert flitsen er op drie plaatsen rond de vijver spots aan. Het kost wel €7. Karpers vechten er voor sneetjes brood. Even verder is het Lac de Champeau. 

Afgelegd: 192 km

Meer foto's van DAG 15: KLIK HIER


Woensdag, 22 juli 2009

Goed geslapen in deze stille omgeving. ’s Morgens begint het te onweren. We vertrekken naar Les Settons. Even gerust aan de barrage en een kleine wandeling gemaakt tot aan de overkant om er brood te kopen. Dan naar Chateau-Chinon. Er is daar een camperplaats met voorzieningen aan de Rue Alain Fournier. Buiten het feit dat Mitterand hier burgemeester geweest is en er een museum is met alle relatiegeschenken die hij kreeg toen hij president was, is hier weinig te beleven. Langs kronkelende wegen gaat het naar Mont Beuvray in het zuiden van de Morvan.  Hier heeft Julius Caesar in 52 voor Christus de Galliers verslagen. We mogen niet op de gewone parking en worden naar de overkant van de straat gestuurd. Ik vind het niet zo veilig hier want we staan achter een metershoge muur. Dan maar verder naar de camperplaats in Autun. Dit is in feite maar een parking naast een park. Vlakbij een skateplein wat wel voor het nodige lawaai zorgt. ’s Avonds wordt er een beetje verder aan boomdansen gedaan. Ik had er nog nooit van gehoord: het line dansen van de cowboys maar nu in rijen ter plaatse huppelen. Als je flink doorstapt, wandel je op 20 minuten rond het meer. Aan de overkant stap je dan langs het amfitheater. 

Afgelegd vandaag: 97 km

Meer foto's van DAG 16: KLIK HIER


Donderdag, 23 juli 2009

Het regent wanneer we deze morgen in Autun vertrekken en de Morvan verlaten. Langs smalle kronkelende en natte wegen gaat het naar Le Brionnais: de streek van de runderen en van de gele gebouwen (omdat er gele kalksteen in de streek te vinden is). Het is een liefelijk landschap met beekjes, kastelen en huizen. We rijden eerst een heel eind om St.- Genoux-Le-National te bereiken. Hier komt het zonnetje achter de wolken vandaan als we er aankomen. Alle handelaren hangen  een fraai uithangbord aan hun winkel. Dan gaat het een flink eind bergop naar Mont-St.-Vincent. Het is een fotogeniek dorpje. De route gaat verder over kronkelwegen met her en der dorpjes met mooie kerkjes in Romaanse stijl. De torens doen een beetje denken aan de Italiaanse torens. We bezoeken Anzy-le-Duc en zetten ons in Charlieu op de camperplaats aan de gendarmerie. Het is een grote parking waar we eenzaam en alleen overnachten. Der is niks te beleven.

Afgelegd vandaag: 185 km

Meer foto's van DAG 17: KLIK HIER


Vrijdag, 24 juli 2009

We willen naar Chateauneuf maar vind dat maar eens in de gps: Frankrijk krioelt van plaatsen met deze naam. Maar het is een schattig dorp met kerk en kasteel broederlijk naast elkaar op een heuvel. Wat opvalt: bijna in elke woning wordt er antiek verkocht. Bij het buitenrijden van het dorp merken we dat er een camperplaats is met voorzieningen. We rijden nu van het ene Romaans kerkje naar het andere. St.-Julien-de-Jonzy, Semur-en-Brionnais met een nonnenklooster, Varenne-l’Arconce. Paray-le-Mondial in het noorden is een verassing. Een enorme kerk, pleinen en fraaie gebouwen. Van Charolles zegt men dat dit het Venetie van Bourgondië is: viel dat tegen. De camperplaats wordt de Port de Plaisance in Macon. Het is daar prettig staan: jachthaven aan de ene zijde en de Saône aan de andere zijde. We verwachten morgenvroeg onze zoon en familie die terugkeren van hun vakantie in de Provence. 

Afgelegd: 103 km

Meer foto's van DAG 18: KLIK HIER


Zaterdag, 25 juli 2009
 

Onze gasten arriveren al vroeg. We eten en zitten een tijdje te kijken naar de waterskiërs op de rivier. In de namiddag wandelen we langs het water naar Macon. Daar is de solden nog volop bezig: de dames weten weer wat doen. Kleinzoon Lander (3 jaar) fietst het hele traject en begroet iedere dame met een ferme bonjour. We willen eten maar om 17 uur is er nergens iets te krijgen. We koken dus ons eigen potje.Die nacht slapen ze in de mh. 

Afgelegd vandaag: 0 km

Meer foto's van DAG 19:  KLIK HIER

Zondag, 26 juli 2009

Om 7 uur eruit en samen buiten gegeten. Onze gasten vatten om 8 uur hun reis naar België aan. Wij verkennen de omgeving van Macon: Le Maconnais. Het gaat vooral bergop en bergaf tussen de wijngaarden. De meeste namen van de wijnen komen ons bekend voor: er zijn er zelfs enkele die we ooit in onze wijnkelder liggen hadden. Langs Fuissy, Pouilly gaat het naar Sollutré. Een naaldberg waaronder men duizende skeletten gevonden heeft van mammoeten, paarden, herten, oerossen en bizons. Langs Pierreclos (kasteel) gaat het dan naarBerzé-la-Ville en Le Chatel. Overnachten doen we terug in Macon. Het is een  open lucht en we zien heel ver aan de overkant van de Saône de Montblanc.Vandaag zagen we weer de hele dag de wijngaarden. 

Afgelegd: 92 kmMeer foto's van DAG 20: KLIK HIER

Maandag, 27 juli 2009
 

Onze eerste halte is Pont-de-Veyle. Hier is het markt en dus de ideale gelegenheid om onze koelkast wat aan te vullen. We trekken door de Bresse-regio, vooral bekend voor zijn kippen. In Bourg-en-Bresse is het stikheet. De kerk (in Flamboyante stijl opgetrokken) staat voor het grootste gedeelte in de steigers. Achter de kerk een enorme zonnewijzer en daarachter de camperplaats. Aan de zijkant een kruidentuin. We willen in Louhans overnachten en rijden door het landschap van La Bresse met zijn typische huizen met overstekende daken. We zien ook twee grote boerderijen met een Saraceense schoorsteen.

Op de camperplaats van Louhans is er weinig schaduw. Het onweer dat daar losbreekt, met de nodige regen zorgt voor een welkome verfrissing. Er komt een vriedelijk meisje voor het staangeld. 

Afgelegd: 107 km

Meer foto's van DAG 21: KLIK HIER

 


Dinsdag, 28 juli 2009

Eerst bezoeken we het oude centrum van Louhans: een aangename verassing. De hoofdstraat bezit de langste arcaden (overdekte wandelruimte links en rechts) van Frankrijk. Brancion is een prachtig bewaard gebleven middeleeuws stadje dat autovrij is gemaakt. Tournus met kerk en pleinen is de volgende halte. Het is vandaag weer echt zomerweer. We willen naar Beaune door de wijngaarden. Via Sentenais gaat het naar Rochepot. Hier stuurt de gps ons in een zeer steil en smal weggetje. Doodlopend en dan een martelgang achteruit. We krijgen direct hulp van enkele inboorlingen. Die weten de vertellen dat hier dagelijks auto’s de berg worden opgestuurd, schuld van de gps. De camperplaats in Beaune is weer een gewone parking met weinig schaduw maar dicht bij het centrum. Hier zijn precies de Hollanders losgelaten, het krioelt ervan. Wanneer we op een terrasje eten, zit naast ons een Zwitsers koppel (eerst dachten we gezien hun raar taaltje dat het scandinaven waren). Op de camperplaats nog een babbel met Belgen uit Brecht. Ik krijg een krant en kan me een beetje bijwerken over wat er in de wereld gebeurde. 

Afgelegd: 107 km

Meer foto's van DAG 22: KLIK HIER

 


Woensdag, 29 juli 2009

Eerste tussenstop wordt Nuits-St-Georges. Dan gaat het langs beroemde wijnkastelen naar Dijon. Het oude stadsgedeelte is een heuse verassing. Het museum is gratis maar de zalen van de modernen zijn voorlopig gesloten. Het is vandaag weer zo een  warme dag. We willen overnachten aan het Lac du Der. We merken een bever op maar eentje met oranje tanden: volgens onze zoogdierenboek zou het dan een Nutria of beverrat zijn. We hebben die ook al eens gezien in Bruggen (Duitsland). We moeten vroeg in de mh want het krioelt hier van de muggen. Een visser die er zijn bootje komt verleggen zegt dat het vorige dagen “infernable” was. Het waterpeil is bijna 1,5 meter gezakt in vergelijking met onze passage hier twee weken geleden. ’s Nachts staan er zoveel sterren aan het firmament dat we ons op een andere planeet wanen. 

Vandaag afgelegd: 234 km

Meer foto's van DAG 23: KLIK HIER 

 


Donderdag, 30 juli 2009

We besluiten van hier een dagje te luieren en te genieten van het zonnetje. De vinken en de mussen zijn de toeristen hier gewend: ze komen tot praktisch voor de voeten gelopen. Vinken, mussen, zwartkop, zwanen, pimpelmezen, futen en ibissen maken het idyllische tafereel kompleet. Ook de “beven” met zijn oranje tanden is weer van de partij. Een nest horzels vliegt uit en naar een boom een beetje verder. Zolang de wind er is, blijven de muggen voorlopig weg. 

Afgelegd: O km

Meer foto's van DAG 24: KLIK HIER 

En vrijdag 31 juli  naar huis. De gps stuurt ons richting Brussel. Daar staan we bijna 2 uur in de file. Pas als alle kusttoeristen op de ring verdwijnen, kunnen we rustig naar ons huisje.

Afgelegd die dag: 486 km

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs