7 juli - 30 juli 2009: 3 weken Bourgondië

Week 1 - Week 2 - Week 3

Dinsdag, 14 juli 2009

Deze nacht en ook nog ’s morgens: regen. Om 10 uur arriveren we in Troyes en parkeren dicht aan gendarmerie. Van hier kan je alle delen van de stad gemakkelijk bereiken. Mijn vrouw bezoekt het Museum van Moderne kunsten en ik trek met de hond door de stad. Gelukkig is de zon van de partij. Na de middag eten we in een gelegenheid dichtbij de kathedraal. Hier tappen ze verschillende Belgische bieren. Dan verkennen we beiden nog de stad, met vooral aandacht voor het shoppen. Om 16 uur vertrekken we naar de camperplaats in Provins. Het had wel wat in vooraleer we de camperplaats gevonden hadden: omleidingen en nog eens omleidingen. Wat nog moeilijker was: het vinden van de loosplek daar.Dit stadje is een heuse meevaller. Een middeleeuwse stad met muren, omwallingen, torens, vakwerkhuizen en een marktplein. Hier zien we een mh voorbijrijden en om de vijf minuten passeert hij wel drie keer op het plein. De vierde maal wijzen we de arme sukkels maar de weg naar de camperplaats. De chauffeur zuchtte: quelle aventure. Die avond kunnen we nog lang genieten van een warme zon. 

Afgelegd vandaag: 109 km

Meer foto's van DAG 8: KLIK HIER

 

 

 

Woensdag, 15 juli 2009

Naar Sens onder een stralende zon. Het is daar nogal een commerciële bedoening. Om 12 uur gaat het richting Villeneuve- sur-Yonne. In het dorp ervoor slaan we rechtsaf naar de rivier en zetten ons naast het water om te eten en te genieten van de zomer. Wanneer ik er wil draaien, raak ik in het achteruit rijden een geniepig paaltje dat zich in een haag verborgen heeft. Achterlicht naar de vaantjes. Een geluk: daarstraks hadden we enkele kilometers terug een motorhomezaak gezien. Hier een nieuw achterlicht aangeschaft en vlug gemonteerd.

Naar Loigny: smalle straatjes en oude huizen, gebouwd in hellende straten. De temperatuur ’s avonds is er nog 30°C. We overnachten aan de Yonne in Gurgy. Daar is het prachtig staan aan het water. 

Afgelegd vandaag: 111 km

Meer foto's van DAG 9: KLIK HIER

 


Donderdag 16 juli 2009

We besluiten, gezien het warme weer, hier een dag te blijven. Honden zwemmen in de rivier en ook de Hollanders die hier overnachtten. Onze hond heeft schrik van het water en wil maar niet in het frisse nat. Voortdurend meren hier boten aan. Het lijkt ons wel interessant om met de familie zo eens een boot te huren, maar ze spreken van € 3000 per week. Er is zelfs een klein hutje waar een Japanse voetmassage geeft. In het dorp is er een kleine supermarkt waar we onze voorraden aanvullen. Stel onze verbazing voor wanneer blijkt dat de gerant Nederlands praat, wel met een Frans accent, maar ja. Hij heeft enkele jaren in Nijmegen gewoond. Er wordt voor de avond een verschrikkelijk onweer voorspeld,  komt een fransman ons vertellen. Hij schildert ons rampzalige toestanden voor van vastzittende campers. Het valt ’s avonds allemaal nog mee: veel licht en weinig water. 

Afgelegd vandaag: 0 km

Meer foto's van DAG 10: KLIK HIER

Vrijdag, 17 juli 2009

Auxerre is onze volgende bestemming. De camperplaats is gewoon de parking naast de Yonne, maar wel vlakbij de oude stad. Op de Quaie volgen we de pijltjes van een wandelroute met de naam Cadet Roussel. De stad heeft heel wat te bieden aan vakwerk, kerken en mooie straten. De omgeving van Auxerre is gekend voor zijn kersen, dus op de markt dan maar een kilo kersen gekocht en ze waren nog goedkoop ook. Op de voetgangersbrug zijn er tv-opnames aan de gang. Via St.-Sauveur (met een beeldige wasplaats) gaat het naar Rogny-les-sept-Ecluses. Hier werden begin 17de eeuw 7 sluizen trapvormig na elkaar gebouwd. De camperplaats in Briare le Canal is bezet maar even voorbij de brug op een parking staan al verschillende mh’s. Als het donker wordt staat het terrein vol. Natuurlijk gaan we ook een bezoek brengen aan de befaamde kanaalbrug die Eiffel construeerde. 

Afgelegd vandaag: 111 km

Meer foto's van DAG 11: KLIK HIER


Zaterdag, 18 juli 2009

Het weer is maar guur en het waait hard. Nog een bezoekje aan het kanaal en dan op weg. Naar Cosnes-sur-Loire. We rijden naar de oevers van de Loire om daar te eten en wat de genieten van het uitzicht. Eerst passeren we een droogliggende rivier waar verschillende borden staan met “verboden te zwemmen”. We krijgen een bericht van onze dochter en vriend dat ze richting Bordeaux aan het rijden zijn en ’s avonds in de omgeving van Orange zijn. Dat is wel eens tof, de familie ontmoeten en dan kunnen ze bij ons overnachten. Daarom rechtsomkeer naar de camperplaats in Nogent-sur-Vernisson. Onderweg even een halte bij een grote zaak waar ze Faience de Gien verkopen. De camperplaats is gratis maar voor de service moet je aan de andere kant van het dorp zijn. Jetons te koop in de Info voor toerisme.

Afgelegd vandaag: 109 km

Meer foto's van DAG 12: KLIK HIER


Zondag, 19 juli 2009
 

De Info is op zondag gesloten, maar iemand weet te vertellen dat je dan de munten om water te tanken moet kopen in het arboretum dat even buiten het dorp ligt. Toppunt: daar weten ze van niks. Dan maar hopen dat we straks ergens kunnen water tanken. In Charité-sur-Loire is er een camperplaats aan de overkant van de Loire en langs de magnifieke brug wandel je dan terug naar het stadje. Daar is er een boekenmarkt. Daar kan je dus wel een tijdje rondneuzen, vooral omdat mijn vrouw al jarenlang een boekje van Jean Genet zoekt en aan elk boekenkraampje vraagt of ze iets van deze schrijver hebben.

In de vroege namiddag vertrekken we naar Clamecy waar we water kunnen tanken. Maar we zetten ons aan het sas. Het zonnetje is van de partij en we bezoeken het stadje dat er die zondagavond maar doods bijligt. Er is wel een mooie wasplaats, omgebouwd tot galerij. 

Afgelegd: 148 km

Meer foto's van DAG 13: KLIK HIER


Maandag, 20 juli 2009

Vanop afstand ligt Vézelay er op zijn heuvel idyllisch bij. Er is een klein museum in het huis van de schrijver Romain Rolland. Het gebouw is binnen zeker de moeite en de werken (onder andere van Max Ernst) mogen er zijn. Een wandeling tot achter de basiliek (prachtig gebouw en interieur) brengt ons tot op de oude stadsmuren waar we een prachtig uitzicht op de omgeving krijgen. Ook Avallon is aangenaam en netjes. Om 16 uur belanden we in Semur-en-Auxois. Het is wel even zoeken naar de camperplaats. Deze is een gewone parking aan sportvelden, zonder enig schaduw maar met voorzieningen. Het uitzicht doet een beetje denken aan Engelse weilanden en Hagelandse heuvels.  

Vandaag deden we: 84 km

Meer foto's van DAG 14: KLIK HIER

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs