7 juli - 30 juli 2009: 3 weken Bourgondië

Week 1 - Week 2 - Week 3

Dinsdag 7 juli 2009

De hele dag geladen en om 18 uur vertrekken we naar de camperplaats in Monthermé. In Lavaux-Sainte-Anne stuurt onze Tomtom-juffrouw ons van de autobaan en langs smalle slingerende wegen gaat het tussen schilderachtige dorpen in de ondergaande zon:maar wel in een traag tempo. Om 21 uur arriveren we aan de Maas. Er staan daar 7 mh's en wij zetten ons ertussen. Het is wel beginnen met te regenen en de ondergrond ligt er maar drassig bij.

 

Afgelegd: 201 km


Woensdag 8 juli 2009

Eerst maken we een wandeling door Monthermé. De voorbij nacht heeft het nogal geregend! Maar in de voormiddag klaart alles op en we krijgen een warme dag. We vertrekken  richting Hargnies. Aan de herberg Roche des sept Heures gaat het via een smal asfaltbaantje naar een uitkijkpunt. Van hier krijg je een fraai zicht op de meander van de Maas met het oude stadje in de binnenbocht en het nieuwe stadsgedeelte in de buitenbocht. Een kleine wandeling verder brengt je naar nog zo een Point de vue. Dan gaat het naar Revin langs een prehistorische weg: smal, bulten, putten... De afdaling naar het dorpje levert heel wat uitzichten op de omgeving. We rijden vroeg door naar de camperplaats in Charleville-Mézières. We hebben nog de tijd om door het stadje te struinen:Musée de Rimbeau (in een oud molenhuis), Rue du Moulin, Place Ducale, Rue de la Réplublique (met veel winkels met solden). Mijn vrouw maakt er een gewoonte van om tijdens onze trips een plaatselijke kapper aan de doen. Hier werd het de zaak Rimbaud.

Afgelegd: 55 km

Meer foto's van DAG 2: KLIK HIER

 


Donderdag, 9 juli 2009

Deze nacht weer regen en s'morgens ziet het eruit dat het wel lang zal duren. Daarom maar besloten van vooral te toeren en te genieten van de landschappen. We rijden naar Varennes-en-Argonne. Ik wilde wel de plaats eens zien waar Louis XVI, de koning die gevlucht was na de Franse revolutie, werd herkend en gevangengenomen.Het gaat over smalle wegen door een glooiend landschap. Vooral de D 991 is de moeite! In deze streek is er tijdens de eerste wereldoorlog hevig gevochten.We volgen eerst de D 38 en slaan even verder de D 38c in. Hier vind je heelwat overblijfselen van de oorlog. Zelfs het weer laat zich hier van haar triestigste zijde zien: het blijft miezeren. We belanden via Le Tour de Paris Les Islettes. Hier waren vroeger heelwat ovens om glas te smelten. Er werden weckpotten en champagneflessen gemaakt. Via St.-Rouin gaat het naar het bloemendorp Beaulieu-en-Argonne. De slaapplaats wordt de camperplaats in Bar-le-Duc. De camperplaats is we verhuisd naar de Rue de Débarquement naast de rivier en de spoorweg. 's Avonds krijgt elke mh nog het bezoek van een man van de dienst van toerisme met heelwat info. We beloven van morgen een bezoek aan de stad te brengen.

 Afgelegd: 175 km

Meer foto's van DAG 3: KLIK HIER


Vrijdag 10 juli 2009

Zoals beloofd: een bezoek aan Bar-le-Duc en we moeten zeggen dat is daar de moeite om een voormiddag rond te wandelen. Het oude stadsgedeelte ligt hoger en het is dus wel wat klimmen. Maar we worden beloond met stemmige pleintjes en straatjes, oude huizen. Via St.-Dizier gaat het naar de camperplaats in Giffaumont-Chantecocq aan het Lac du Der. Veel plaats om te staan maar ook veel wind. We doen 's avonds nog een  wandeling over de dijk en observeren in de grote vogelkijkhut enkele sternen, blauwe reigers, futen, wilde eenden.

 Afgelegd: 56 km


Meer foto's van DAG 4: KLIK HIER

Zaterdag, 11 juli 2009

Vandaag is het de bedoeling van rond het meer te toeren en onderweg wat caches te vinden. In Arrigny (met mooi kerkje) is er een lavoir, zo een wasplaats aan een riviertje. We zullen de volgende dagen nog heelwat van die lavoirs zien en der zijn er hele fotogenieke bij. De cache vinden wordt echt een flop. We volgen de aanduidingen naar het Presqu'Ile de Nemours en belanden helemaal aan het uiteinde een pic-nicplaats, lekker aan het water met een weide in de zon en bomen met schaduw. We beslissen op onze toer rond het meer uit te stellen en hier wat rust te nemen. Op het water talrijke vissersbootjes. Wanneer ze binnenvaren hebben de vissers geen van allen iets gevangen. Maar ze hebben allemaal hun verhaal van grote vangsten in het verleden. Een zwanenpaar, met 4 kleintjes komen voortdurend tegen de oever drijven en verwachten blijkbaar wat brood. Een visser vertelt dat ze uitsluitend leven van wat de toeristen hun toesmijten. In Cote-Nuisement is plaats voor enkele mh's. Daar is ook mogelijkheid tot lozen en aanvullen van water (2 EUR) 

Afgelegd: 20 km

Meer foto's van DAG 5: KLIK HIER


Zondag, 12 juli  2009
 

De morgen geeft weer zon in het verschiet. In Montier du Der is er een repetitie van een jeugdfanfare en het doet deugd op even te blijven luisteren naar die jonge muzikanten. De kerk is uitzonderlijk die dag gesloten en we starten de Route des Eglises. In de omgeving was er moeilijk aan stenen te geraken, daarom werden de huizen in hout gemaakt en ook sommige kerken. Het kerkje van Ceffonds heeft opmerkelijke glasramen. Aan het kerkje van Puellmontiers hebben we onze picknick verorberd. Hier is er een kraan aan de kerk waar je eventueel water kan bijtanken. Het kerkje van Lentilles is een mooie! Voor het kerkje van Chavanges staan nog enkele opmerkelijke vakwerkhuizen. In Bailly-le-Franc staat er een lieflijk kerkje maar het oude schooltje ervoor is zeker ook de moeite. In Outines ontmoeten we een West-Vlaming die op weg is naar Compostella. Chatillon-sur-Broué: weer zo een fotogeniek houten kerkje, alleen hadden we hier wat problemen om de kerkdeur te sluiten bij ons vertrek. Het kerkje van Droyes was het enige waar de kerkdeur gesloten was. Aan het kerkje van Joncreuil is nog wat werk aan. We haastten ons zo vlug mogelijk terug buiten: de memel en de schimmel benam ons bijna de adem.

In snelle vaart gaat het nu naar de camperplaats in Géraudot aan het Lac d'Orient. We hebben geluk en bezetten het laatste plaatsje. Na ons arriveren er nog een hele boel andere mh's, die zich op de parking ervoor zetten, alhoewel dat verboden is. 

Afgelegd: 144 km

Meer foto's van DAG 6: KLIK HIER


Maandag, 13 juli 2009

Om kwart voor acht passeert er een bakkersauto luid claxonnerend over de parking. Meteen wakker, vlug aangekleed en ik ben de vijfde die in de rij staat aan te schuiven. Wanneer ik aan de beurt ben, staan er tien mannen achter mij te wachten. Jawel, mannen. Merkwaardig genoeg geen enkele vrouw. Misschien zijn die op zo een vroeg uur nog niet toonbaar? We vertrekken voor een toer rond de drie meren van het Foret d'Orient. In Lusigny-sur-Barse houden we een koffiepauze aan een enorm kunstwerk over het kanaal: wel indrukwekkend. Na Mesnil-St-Père houden we halt aan een kleine parking met zicht op het Lac d'Orient. Futen, wilde eenden, ganzen, zwamen en meerkoeten drijven er op het water. Groene kikkers kwaken in het riet en de bloemen worden bezocht door hommels, bijen en verschillende soorten vlinders. Vlinders die we bij ons nog niet zagen. Om halftwaalf begint het te regenen. We bezoeken nog het Maison du Parc. Door de bossen naar Dienville waar een oude halle nu gebruikt wordt als overdekte parkeerruimte. Via Mathaux en L'Etappe gaat het terug naar de camperplaats in Géraudot. Ondertussen is het weer begonnen met te regenen. Om 21.30 zou hier een vuurwerk moeten beginnen, want morgen is het in Frankrijk de nationale feestdag. Maar het onweer levert eerst zijn eigen klank- en lichtspel. Pas om 23.30 uur kan het spektakel beginnen. 

Afgelegd vandaag: 92 km

Meer foto's van DAG 7: KLIK HIER

Week 1 - Week 2 - Week 3


© G. Nijs